Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Екокравите во Британија ќе ја намалат емисијата на метан во воздухот

Британските ветеринари направија значаен чекор кон еколошки одржливи стада со раѓањето на теле преку ин витро оплодување. Телето, наречено Хилда, е дел од проектот „Кул Каус“ кој има за цел да одгледува крави кои испуштаат значително помалку метан – гас што придонесува за глобалното затоплување.

Хилда е првата од 16-тата генерација на експерименталното стадо Лангхил, кое повеќе од 50 години служи како извор на податоци за британската млечна индустрија. Ова стадо, лоцирано во Дамфрис, Шкотска, сега е фокусирано на генетска селекција за намалување на емисиите на стакленички гасови.

Кравите годишно испуштаат околу 70-120 килограми метан преку гасови, што значително придонесува за глобалното затоплување. Метанот е одговорен за приближно една третина од краткорочните ефекти на стакленичките гасови.

Раждањето на Хилда со ин витро оплодување означува можност за двојно побрза генетска селекција во иднина. Ова ќе овозможи побрзо создавање на стада со значително намалено испуштање на метан, велат научниците.

Проектот е чекор напред во борбата против климатските промени преку иновативни пристапи во земјоделството.Секој вид храна и земјоделски систем има одредено влијание врз животната средина, но важно е да се анализираат регионалните податоци наместо да се носат заклучоци врз основа на глобални просеци. Иако производството на говедско и јагнешко месо придонесува за емисија на јаглерод, индустријата работи на намалување на овој отпечаток. Сите диететски избори се валидни, а растот на флекситаријанизмот претставува можност, а не закана за британското сточарство.

Овие пораки беа дел од предавањето на професорката Џуд Капер, „Дали кравите ја уништуваат планетата? Вистини и митови за британското производство на говедско месо“, одржано во рамките на Новогодишните предавања на RASE во јануари 2024 година. Капер е професорка на Универзитетот Харпер Адамс и независен консултант за одржливост во сточарството.

Влијанието на производството на храна врз животната средина

До 2050 година ќе биде потребно 50-60% повеќе храна за да се нахрани светската популација. Земјоделството треба да одговори на оваа побарувачка, истовремено намалувајќи го влијанието врз животната средина и подобрувајќи ја перцепцијата во јавноста.

Капер истакна дека е потребна транспарентност за влијанието на производството на сите видови храна, велејќи: „Секоја храна има влијание врз животната средина, дури и ако јадете само собрани растенија или животни што случајно настрадале.“

Во истражување на 350 фарми за производство на говедско месо во Обединетото Кралство, беше утврдено дека постојат големи разлики во јаглеродниот отпечаток. Капер потенцира дека може многу да се научи од најуспешните фарми кои имаат најниски емисии и најдобра продуктивност.

Регионални податоци наместо глобални просеци

Капер предупреди дека глобалните просеци не се соодветни за оценување на влијанието на храната. На пример, јаглеродниот отпечаток на говедско месо се разликува драстично по региони: 18 кг CO₂ по килограм во Западна Европа, 29 кг во Северна Америка и 73 кг во Латинска Америка.

„Глобалниот просек од 47 кг CO₂ по килограм е бесмислен,“ рече таа.

Мерки и податоци

Мерните единици што се користат за проценка на влијанието на храната се важни. Мерењето на килограми јаглерод по килограм сварлив протеин за луѓето овозможува подобра проценка на поврзаноста меѓу јаглеродниот отпечаток и исхраната.

Дополнително, 65% од земјиштето во Обединетото Кралство може да се користи само за пасишта. Месото од преживари добиено од ваквите површини е многу поодржливо во споредба со обработливите површини.

Отстранување на говедата

Капер објасни дека отстранувањето на говедата од пасишта негативно влијае врз екосистемите. Пасишните птици и инсекти како бубамарите зависат од присуството на преживари.

Покрај тоа, нивото на емисии може да се намали, а индустријата активно работи на тоа. Промените во навиките на потрошувачите, како што е флекситаријанизмот, отвораат можности за одржлив развој.

Предавањето на Капер покажа дека секоја храна има влијание врз животната средина, но индустријата веќе презема чекори за намалување на емисиите. Од врвните фарми може да се научи како да се постигне поодржливо производство, што ја позиционира индустријата за новите трендови меѓу потрошувачите.

Зачлени се на нашиот е-билтен