Јапонскиот бренд „Cellato“ го создаде сладоледот „Byakuya“ (што значи „бела ноќ“), кој е официјално признат од Гинисовата книга на рекорди како најскапиот сладолед во светот. Една порција од овој луксузен десерт чини околу 6.696 долари (приближно 6.380 евра) .
„Byakuya“ се состои од неколку исклучително ретки и скапи состојки, вклучувајќи:
-Бели тартуфи од Алба, Италија, кои можат да достигнат цена до 15.200 долари за килограм
-Пармезан сирење (Parmigiano Reggiano).
-Саке талог (sake kasu), нуспроизвод од процесот на производство на саке .
Сладоледот се сервира со рачно изработена метална лажица, направена од материјали кои традиционално се користат во изградбата на храмови и светилишта во Јапонија . Производителот препорачува сладоледот да се залива со масло од бел тартуф и да се меша додека не омекне пред консумација.
Кулинарна фузија
„Cellato“ го ангажираше шефот Тадајоши Јамада од ресторанот „RiVi“ во Осака, познат по својата фузија на француска и јапонска кујна, за да го развие овој десерт . Целта беше да се создаде кулинарно искуство кое ги обединува европските и јапонските вкусови.
Со оваа креација, „Cellato“ не само што постави нов стандард за луксузни десерти, туку и покажа како гастрономијата може да биде уметност што ги спојува различните култури.