Што содржи јапонскиот сладолед „Byakuya“за една топка да чини речиси 7.000 долари?

Јапонскиот бренд „Cellato“ го создаде сладоледот „Byakuya“ (што значи „бела ноќ“), кој е официјално признат од Гинисовата книга на рекорди како најскапиот сладолед во светот. Една порција од овој луксузен десерт чини околу 6.696 долари (приближно 6.380 евра) .​

„Byakuya“ се состои од неколку исклучително ретки и скапи состојки, вклучувајќи:​

-Бели тартуфи од Алба, Италија, кои можат да достигнат цена до 15.200 долари за килограм

-Пармезан сирење (Parmigiano Reggiano).​

-Саке талог (sake kasu), нуспроизвод од процесот на производство на саке .​

Сладоледот се сервира со рачно изработена метална лажица, направена од материјали кои традиционално се користат во изградбата на храмови и светилишта во Јапонија . Производителот препорачува сладоледот да се залива со масло од бел тартуф и да се меша додека не омекне пред консумација.​

Кулинарна фузија

„Cellato“ го ангажираше шефот Тадајоши Јамада од ресторанот „RiVi“ во Осака, познат по својата фузија на француска и јапонска кујна, за да го развие овој десерт . Целта беше да се создаде кулинарно искуство кое ги обединува европските и јапонските вкусови.​

Со оваа креација, „Cellato“ не само што постави нов стандард за луксузни десерти, туку и покажа како гастрономијата може да биде уметност што ги спојува различните култури.

Зачлени се на нашиот е-билтен