Франческо Ривела, хемичарот кој придонесе за создавањето на светски познатиот крем од лешници, почина на 97-годишна возраст.
Ривела ја започна својата кариера во „Фереро“ во 1952 година, работејќи во таканаречената „хемиска соба“ каде што се создадоа некои од најпознатите производи на компанијата. Тој беше дел од тимот што експериментираше со состојките, рафинираше вкусови и создаваше нови слатки задоволства.
Познат по својата посветеност на квалитетот, тој и сопственикот Микеле Фереро патуваа низ светот не за да копираат рецепти, туку за да ги усовршат.
По пензионирањето, Ривела живееше во Алба, каде што се посвети на овоштарството и традиционалната италијанска игра „палапунјо“. Остави зад себе четири деца и седум внуци.
Комеморацијата ќе се одржи во Алба, а погребот во неговото родно место Барбареско.