Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

За прв пат во косовскиот попис е вклучена документација на воени штети во семејни стопанства; србите од северот на Косово најавиа бојкот; ЕУ да користи механизми и кон Србија за Охридскиот договор

Во Косово почна пописот на населението, процес кој ќе трае месец и половина. Последниот попис на населението во Косово беше спроведен во 2011 година, кога земјата имаше околу 1,8 милиони жители. Прашалникот за регистрација за првпат ја вклучува и документацијата за воените штети во семејните стопанства.

На овој попис се очекува и бојкот, бидејќи најголемата партија на Србите на Косово, Српска Листа, ги повика Србите да го бојкотираат процесот на попис на населението организиран од институциите на Косово, пренесуваат косовските медиуми.

Европската унија планира наскоро да ја организира следната средба меѓу главните преговарачи на Косово и Србија за да се најде решение за прашањето за динарот врз основа на предлог на посредникот Мирослав Лајчак.

Портпаролот на ЕУ, Петар Стано, во изјава за медиуми  рече дека страните мора што поскоро да најдат решение за да го отворат патот за нормализација на односите.

Ова се дел од темите од денешниот редакциски избор на ЦИВИЛ Медиа, од албанските медиуми во регионот.

КОСОВО

ДВ: Започна пописот на населението во Косово – Србите бојкотираат

Во Косово почна пописот на населението, процес кој ќе трае месец и половина. Последниот попис на населението во Косово беше спроведен во 2011 година, кога земјата имаше околу 1,8 милиони жители. Прашалникот за регистрација за првпат ја вклучува и документацијата за воените штети во семејните стопанства. Граѓаните на Косово ќе можат да сведочат за настанатите штети во периодот од 28 февруари 1998 до 12 јуни 1999 година.

Последниот попис на населението во 2011 година не се одржа во четирите општини на северот на Косово населени со мнозинство Срби, бидејќи беше бојкотиран од локалните Срби.

На овој попис се очекува и бојкот, бидејќи најголемата партија на Србите на Косово, Српска Листа, ги повика Србите да го бојкотираат процесот на попис на населението организиран од институциите на Косово, иако казните за оние кои одбиваат да се пријават се врз основа на законот, изнесуваат од 30 до 2000 евра, пренесува Дојче Веле на албански јазик.

Ора инфо: ЕУ треба да користи обврзувачки механизми и кон Србија за спроведување на Охридскиот договор

Декларациите на Европската Унија дека „Косово го загрозува европското патување доколку не ја формира Асоцијацијата“, политичките аналитичари ги оценуваат како едностран притисок и само кон Косово. Велат дека треба да се изврши притисок и врз Србија.

Тие бараат притисокот да биде и врз Србија, бидејќи велат дека оваа земја постојано го прекршува бриселскиот договор.

Политичкиот аналитичар Артон Демхасај вели дека Европската унија треба да користи обврзувачки механизми кон партиите и дека „притисок“ треба да биде и врз Србија, пренесува Ора инфо.

Панорама: „Решението за динарот мора да се постигне што е можно поскоро“ – ЕУ планира да организира уште една средба меѓу главните преговарачи на Косово и Србија

Европската унија планира наскоро да ја организира следната средба меѓу главните преговарачи на Косово и Србија за да се најде решение за прашањето за динарот врз основа на предлог на посредникот Мирослав Лајчак.

Портпаролот на ЕУ, Петар Стано, во изјава за медиуми  рече дека страните мора што поскоро да најдат решение за да го отворат патот за нормализација на односите.

„На 4 април, емисарот на ЕУ Мирослав Лајчак беше домаќин на главните преговарачи на Косово и Србија на уште една рунда дискусии за привремено решение за решавање на импликациите на неодамнешната регулатива на Централната банка на Косово за готовина за заедницата на косовските Срби, пренесе Панорама.

АЛБАНИЈА

Топ Чанел: „Албанските банди се организирани како семејства со хиерархија“, Европол ги идентификува најопасните групи во Европа: Каде е концентрирана трговијата со дрога

Кои се најопасните криминални банди во Европа? Како функционираат? Како се организирани? Со какви структури соработуваат? Европол за прв пат ги анализираше „најопасните“ банди на европскиот континент, покажувајќи ги на тој начин прилично вознемирувачките димензии на организираниот криминал во Европа.

Бандите се доста професионални и функционираат како меѓународни, флексибилни, контролирачки, деструктивни организации, Европол предизвикува загриженост. Извештајот (04.05.) беше овозможен откако сите земји-членки на ЕУ и 17 земји партнери на Европол ги ставија на располагање своите податоци.

Според извештајот, 821 банда со 25.000 активни членови работат како опасни мрежи во рамките на ЕУ, повеќето од овие банди се фокусираат на трговијата со дрога. Според анализите на Европол, секоја втора банда е активна во трговијата со дрога, но има многу нелегални активности, од дрога до трговија со луѓе и други.

Европол како успех во извештајот го споменува уништувањето на голема албанска нарко банда на 25 мај 2023 година, која носела дрога во контејнери во Белгија. Дрогата била внесена во Германија во автомобили со софистицирани системи за прикривање и дистрибуирана во Европа. Албанските банди се организирани како хиерархиски семејства, составени главно од албански државјани и Албанци со двојно државјанство, пишува Топ Чанел.

КОЛУМНА

Коха: Дијалог за создавање илузии

„Дијалогот започна, се развиваше и продолжува да создава илузии. Србите имаат илузии дека независноста на Косово не е завршена работа. Илузии кај Албанците дека со Србија веќе не се разговара за внатрешни прашања.

Илузиите во ЕУ дека Србија ќе и помогне на независноста на Косово се покажат како пример за успех и дека откако Србија ќе го признае Косово, ќе го признаат и 5-те земји од ЕУ. На ова се додава илузијата дека дијалогот помогнал да се одржат безбедноста и стабилноста, и конечно илузијата дека Косово и Србија сега постигнале договор за нормализација.

Сè за дијалогот е илузија, од тоа што ЕУ ги смета нормализацијата и спроведувањето на договорот за приоритет до конструктивното однесување на страните во обид да најдат решенија за виталните прашања на граѓаните. Дури и „европскиот пат“ е илузија.“, пишува Авторот Аугустин Палокај во колумната „Дијалог за создавање илузии“, објавена во дневникот Коха.

Подготви: Д. Тахири/ЦивилМедиа

 

Треба да знаете
Moже да ве интересира