Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Албанското магарешко сирење е бело злато – Се продава и за 1.500 евра по килограм

Магарешкото млеко, познато со векови по своите доблести, било славено и од Клеопатра, која наводно се капела во бањи со овој еликсир за младост и убавина, а ова млеко не е само легенда, лекува респираторни проблеми, алергии и го зајакнува имунитетот.“

-Магарешкото млеко има вкус на љубов, вели Фатико Баша додека ја гали својата миленичка Лиза пред да го собере млекото за да го направи едно од најскапите сирења во светот, во репортажата која ја објави АФП.

На мала фарма во јужниот албански регион Ѓирокастер, Баша и неговата сопруга Веиз користат магарешко млеко за да направат сирење, урда или сурутка.

Легендата вели дека Клеопатра се потопувала во бањи со магарешко млеко кое и гарантирало убавина и младост.

Настрана од легендите, Баша додава дека ова млеко лекува деца, е природен лек за респираторните патишта, алергии и имунолошкиот систем.

„Без разлика на нивната возраст, магарињата се како деца“, вели Веиз со насмевка.

Потребна им е многу наклонетост за да произведат млеко, магарињата секако треба да дојат, а молзењето започнува кога ждребето ќе наполни три месеци.

Магарешкото млеко стана популарно за време на пандемијата „Ковид-19“, тогаш семејството Баша решиле да донесат неколку на нивната фарма.

Наскоро тие почнале да го продаваат своето млеко не само во Албанија, туку и во Грција, Црна Гора и Северна Македонија.

Сега имаат околу 30 женки и четири мажјаци, планираат да го зголемат стадото од јануари, искористувајќи ги природните пасишта во подножјето на планините Ѓирокастер.

Бело злато

Тие не се единствените кои го присвојуваат пазарот, низ целиот регион има околу петнаесет фарми за магариња. Магарешкото млеко е навистина ретко, може да очекувате да добивате само половина литар млеко (малку помалку од половина литар) по животно дневно.

Тој недостиг е она што го прави толку скапо, што чини помеѓу 50 и 60 евра (53 до 63 долари) за килограм.

„Магарешкото млеко е бело злато, тешко се собира, но секоја капка ве прави среќен, вели Веиз.

Во изминатата година семејството Баша произведува павлака, домашно сирење, како и урда и сурутка, купувајќи дополнително млеко од локалните фармери.

-Има голема побарувачка за магарешко сирење, кое тешко се подготвува, вели нивната ќерка Џико Баша, која подготвува сирење за локален ресторан во нејзиниот дом во блиското село Лазарат.

А ако млекото е скапо, цената на сирењето е уште поголема: за да се произведе само еден килограм сирење потребни ви се најмалку 25 литри магарешко млеко — или повеќе од 1.000 евра.

Се продава по цена од над 1.500 евра за килограм, има репутација на едно од најскапите сирења во светот.

„Французите велат дека оброкот без сирење е убавина што му недостига на око, но магарешкото сирење е навистина шлаг на тортата“, вели Јако Мечи, ветеринар кој исто така произведува магарешко сирење што се наоѓа на менито на рестораните во Тирана.

Клиентите го претпочитаат свежо, 48 часа откако ќе се подготви, изјави Елио Троке, сопственик на ресторанот Оџакет во главниот град.

„Скап, но многу вкусен, тој е совршен додаток на оброк со добро вино“, додаде тој.

Тајна за убавина

Во својата мала работилница, фармацевтката Фабјола Мечи не ферментира млеко за да направи сирење, туку подготвува низа козметички производи од магарешко млеко кои исто така се здобија со популарност во последните години.

„Магарешкото млеко е вистинска тајна за убавина“, вели 24-годишната девојка.

Мечи лансираше свој бренд Лева Натурал, а со наближувањето на празничната сезона таа рече дека се надева дека наскоро ќе може да ги извезува своите производи од магарешко млеко низ целиот свет.

Зачлени се на нашиот е-билтен