Бадеми версус ф’стаци: Кој јаткаст плод е подобар за здравјето на срцето и шеќерот во крвта?

Бадемите и ф’стаците се хранливи јаткасти плодови полни со витамини, минерали и здрави масти. Иако ниту еден од нив не е нужно подобар од другиот, може да има здравствени придобивки од изборот на еден пред другиот.

И двата јаткасти плодови имаат придобивки што можат да помогнат во заштитата на вашето срце.

Ф’стаците се здрава храна за срцето која може да понуди придобивки во намалувањето на високиот крвен притисок и холестеролот, два фактори кои го зголемуваат ризикот од срцеви заболувања.

Во една студија, истражувачите откриле дека ф’стаците го намалуваат систолниот и дијастолниот крвен притисок (горниот и долниот број) кај луѓе кои јаделе 450 грама ф’стаци дневно во текот на четири месеци.

Бадемите се богати со витамин Е , кој може да го намали или заштити од оштетување од слободни радикали и може да го намали ризикот од кардиоваскуларни заболувања.

Ф’стаците се богати со растителни влакна и протеини, но имаат малку јаглехидрати. Две студии покажаа како ф’стаците можат да ја поддржат контролата на гликозата.

Една студија ги испитувала флавоноидите во ф’стаците. Флавоноидите се растителни соединенија кои, меѓу другите функции, ја блокираат апсорпцијата на јаглехидрати. Ова може да помогне во подобрувањето на правилната контрола на шеќерот во крвта, сугерираат истражувачите.

Друга прегледна студија покажа дека ф’стаците можат да помогнат во намалувањето на 
нивото на шеќер во крвта на гладно кај луѓе со дијабетес тип 2.

Бадемите можеби немаат исти придобивки за шеќерот во крвта. Студија од 2024 година го испитувала шеќерот во крвта кај луѓе кои јаделе 50 грама бадеми секој ден во текот на 16 недели. Истражувачите откриле дека луѓето кои редовно јаделе бадеми не покажале никаква корист за гликозата во крвта во споредба со луѓето кои не јаделе бадеми.

Што е со регулирањето на телесната тежина?

Ако ја контролирате вашата тежина, важно е да ги земете предвид калориите и мастите, но тоа не се единствените аспекти што треба да ги земете предвид. Кога се споредуваат бадемите со ф’стаците, ф’стаците имаат малку помалку калории и помалку масти, додека бадемите имаат малку повеќе влакна и протеини. 

Со малку повеќе протеини и влакна, бадемите имаат поголема веројатност да ве одржат сити и посити подолго време. Тоа е затоа што помагаат во забавување на варењето на храната.

Во умерени количини, двата јаткасти плодови можат да бидат здрав дел од вашата исхрана кога се обидувате да ја регулирате вашата тежина. Кога јадете јаткасти плодови, обидете се да бидете внимателни со вашите порции. Порциите што се преголеми можат да додадат повеќе калории и масти отколку што е наменето, што може да ги поништи некои од нивните придобивки.

Зачлени се на нашиот е-билтен