Како да се зајакне имунитетот во есен? Совети од експертите

Со доаѓањето на есента, многумина се соочуваат со замор, поспаност и настинки, а падот на температурата и промената на времето ставаат дополнителен товар на нашиот имунолошки систем. Специјалистот за исхрана Јагода Јорга објасни во интервју за Euronews Serbia дека правилната исхрана може значително да придонесе за зајакнување на имунитетот и отпорноста на телото во овој период од годината.

Според неа, исхраната игра една од клучните улоги во одржувањето на целокупното здравје на телото, вклучително и на имунолошкиот систем.

„Исхраната може и секогаш треба да ја подобрува општата состојба на телото“, рече Јорга, нагласувајќи дека имунитетот не е статичен, туку може да се ослабне или зајакне во зависност од нашите навики.

Таа особено го привлече вниманието на фактот дека за време на есента, кога поминуваме повеќе време во затворен простор, изложеноста на вируси и бактерии станува поголема, што дополнително го оптоварува нашиот одбранбен систем.

Јорга нагласи дека центарот на имунитетот е во цревата, односно во здравите цревни бактерии. Исхраната богата со растителни влакна, како што се интегрални житарки, леб од интегрални житарки, зеленчук и овошје, е клучна за одржување на рамнотежата на овие бактерии. Исто така, важно е да се консумираат доволно протеини, кои се неопходни за создавање на имунолошки клетки.

„Нема леукоцити без доволни количини на протеини“, објасни Јорга, препорачувајќи вклучување на млечни производи, особено пробиотици како јогурт и кисело млеко, како и месо и риба, особено сардини, кои се лесно достапни и богати со омега-3 масни киселини.

Таа посвети посебно внимание на киселата зелка, која ја смета за исклучително ефикасна поради процесот на млечнокиселинска ферментација.

„За жал, мора да ја одделиме киселата зелка од остатокот од киселата зелка. Зелка е пробиотска храна бидејќи се подложува на спонтана млечнокиселинска ферментација“, рече Јорга, додавајќи дека поголемиот дел од киселата зелка, поради употребата на оцет, нема исти пробиотски квалитети.

Таа, исто така, го нагласи значењето на правилото на „пет бои“ во исхраната, според кое различни овошја и зеленчуци, вклучувајќи го и лукот како извор на антиоксиданси, придонесуваат за зајакнување на имунитетот.

На крајот, Јорга советуваше дека во текот на есента треба да се внимава посебно при комбинирање на храната за да се задоволат потребите на телото. Со разновидна исхрана, богата со растителни влакна, протеини и пробиотици, телото може да биде подготвено за предизвиците што ги носи постудениот дел од годината.

Зачлени се на нашиот е-билтен