Царините за стоката од Бразил ја покачуваат цената на кафето: Сите ќе изгубат, а еве што тоа значи за производителите

Американските царини за увоз на бразилска стока може да доведат до зголемување на цените на кафето, велат експертите

Планираното воведување американски царини за стока од Бразил може да доведе до зголемување на цените на кафето во светот, поради рекордно високите цени низ целиот свет, проценуваат експертите.

Според „Њујорк тајмс“, царините дополнително ќе ја оптоварат индустријата за кафе во време кога суши ги погодија Бразил и Виетнам, двата најголеми извозници на кафе во САД, што доведе до пониски приноси и повисоки цени. Просечната цена на половина килограм печено кафе во Соединетите Американски Држави се зголеми на 7,93 американски долари од 5,99 долари, колку што чинеше минатата година.

Скоро сите американски потрошувачи на кафе консумираат кафе со потекло од Јужна Америка, Африка и Азија, при што САД увезуваат 1,6 милиони метрички тони кафе. Аналитичарот за индустријата за кафе, Гилермо Моја, проценува дека трговијата со кафе меѓу САД и Бразил може да доведе до ситуација во која двете страни ќе бидат во загуба.

„Доколку новите царини од 50 проценти стапат во сила, ќе видиме преобликување на протокот на кафе низ целиот свет.“ А особено од Бразил кон други региони“, рече Моха. Доколку големопродажната цена на кафето се зголеми за 10 проценти, тоа би можело да доведе до зголемување на цената на шолја кафе за околу 25 центи, според економистот на Институтот Стенфорд, Рајан Камингс.

„Царинската стратегија на претседателот Доналд Трамп би можела да ги стави производителите на кафе во многу несигурна ситуација“, рече Камингс. Големите добавувачи на кафе, како што е синџирот „Старбакс“, купуваат кафе од целиот свет, нарачувајќи големи количини со месеци однапред, што може донекаде да ги заштити од ненадејни промени на цените, па царините ќе ги погодат добавувачите кои се обидуваат да се снабдуваат на начин што ги избегнува царините.

Покрај тоа, царините може да влијаат и на квалитетот на кафето увезено во САД, со оглед на тоа што Бразил главно произведува висококвалитетна арабика, за разлика од Виетнам и другите азиски земји, каде што се произведува Робуста со понизок квалитет.

Виетнам и другите производители тешко можат да произведат иста количина кафе, според економистот на Универзитетот Рајс, Дејвид Ганц. Тој изјави дека некои производители во Бразил целосно ќе го запрат производството, додека други ќе продолжат со производството и ќе ги зголемат цените.

Во весникот „Њујорк“ се наведува дека кафето се одгледува под посебни услови, дека најдобро е да се одгледува на големи надморски височини и во тропски услови, вклучително и со обилни врнежи од дожд. Сепак, единствените места во САД каде што може да се произведува кафе се Хаваи, како и територијата на Порторико.

Кафето произведено на Хаваи се смета за специјалност и нормално чини два до три пати повеќе од обичното кафе. Проблемите со производството на кафе на Хаваи вклучуваат цена на работна сила, цена на вода и електрична енергија, што води до заклучок дека производството во САД нема да влијае на тоа цените на кафето да останат исти.

„Њујорк тајмс“ наведува дека повеќето љубители на кафе ќе продолжат да купуваат кафе, додека помалку ќе се свртат кон други производи со кофеин, како што се чајот и енергетските пијалоци.

Зачлени се на нашиот е-билтен