Денес започнува Велигденскиот пост: Нутриционист ги откри најчестите грешки што ги правиме, а кои го загрозуваат нашето здравје 

Православните верници денеска го започнуваат Великиот и најстрог пост кој ќе трае до Велигден или 48 дена. Духовните правила на постот, кои вклучуваат воздржување од лоши мисли и постапки, се очигледни само по себе, но постојат и нутриционистички правила на постот кои се едноставни и лесни за примена и го чуваат здравјето. 

Недоволно разновидна исхрана 

Една од најчестите грешки во јадењето за време на постот е ограничениот, оскуден број на храна и особено фаворизирањето на оние базирани на едноставни јаглехидрати, што може да доведе до недостаток на одредени хранливи материи. 

Великиот пост е совршено време за супи и чорби од зеленчук, а тие ќе бидат одличен начин да ве освежите попладне или навечер, кога ќе се вратите од работа. Гответе разни зеленчуци по ваш вкус и вкус, блендирајте со рачен блендер и уживајте, а не заборавајте и на салатите. Можете да јадете и разни јадења од тестенини со зеленчук. Изберете интегрална пченица, додадете печурки и уживајте во здрав оброк, советуваат нутриционистите. 

Брзо, а сепак вкусно и здраво 

Дизајнирајте го секој оброк така што половина од вашата чинија е зеленчук, една четвртина е извор на протеини (риба, мешунки, јаткасти плодови, печурки), а една четвртина е интегрални житарки. 

Недостаток на калциум 

Со оглед на тоа дека внесот на калциум е намален за време на постот, добро е повремено да се јаде конзервирана сардина, по можност два до три пати неделно, предлага нутриционистот. Изгмечете го со коските и ќе добиете висококвалитетен природен калциум. 

Прескокнување на мешунките 

Мешунките често се занемаруваат, иако се одличен извор на минерали и влакна. Подгответе ги на различни начини, додава нашиот соговорник. Наутот е природен извор на серотонин, а гравот е одличен за зглобовите. Здрави се, заситуваат и одличен извор на минерали. 

Наутот е природен извор на серотонин, гравот помага во чистење на телото, а одличен е и за зглобовите. Занемарување на сезонската храна Младиот пролетен зеленчук се смета за вистински хербален лек. Има деликатна текстура и многу течност која содржи мноштво минерали и витамини.

„ Ако одите на намирници еднаш неделно, најпрво подгответе ги оние помалку отпорните, а тоа се претежно лиснат зеленчук, спанаќ, зелје, блитва и разни марули. Подгответе поотпорен зеленчук како млада зелка, тиквички, келераба и млади компири, млади моркови и зеленило за супа и краставици на крајот на неделата. 

„Можете да користите млад кромид, црн и бел, ако правилно се чувате во фрижидер, како и билки како магдонос, копар, целер и ротквици цела недела“, предлага нутриционистите. Младиот пролетен зеленчук се смета за вистински хербален лек. За десерт или за ужина, имајте овошје, а кога ќе пристигнат јагодите, купете ги во рок од два-три дена и дајте им предност пред тропското овошје, бидејќи сезонското овошје е далеку подобро, објаснува тој. 

Нездрави закуски и оброци за носење 

Многу луѓе за време на постот (и не само тогаш) посегнуваат по пецива и грицки кои не се најздравиот избор, предлага нашиот соговорник. Наместо тоа, грицкајте ореви, лешници, бадеми и печени кикиритки. Сто грама јаткасти плодови имаат околу 600 калории, затоа јадете ги умерено. Тие повремено можат да бидат одличен оброк „во движење“, а ако додадете малку сушено овошје, ќе имате комплетен, многу вкусен и здрав оброк без многу подготовка. 

Не заборавајте за разните чаеви и засладете ги со мед – има витамини и минерали и се смета за комплетна и совршена природна храна. Забрането е преземање на дел или целиот текст и/или фотографии/видеа, без наведување и поврзување со изворот и авторот, а во согласност со одредбите од Условите за користење на WMG и прописите од Законот за информации од јавен карактер и медиуми.

Зачлени се на нашиот е-билтен