Во лозјата во Бордо невозможното стана реалност. Пристигна вино без алкохол. Благодарение на науката и економската криза тоа денеска е можност, пишува Би-Би-Си. Винарите кои повеќе би сакале да го запалат своето грозје отколку да се подложат на таков срам, сега отворено размислуваат да произведат шише вино без алкохол. Програмерите на безалкохолни вина прават огромни чекори, создавајќи вина кои се намерно дизајнирани да го извлечат најдоброто од процесот на одвикнување од алкохол.
„Кога почнавме пред неколку години, она што го произведувавме беше, искрено, ѓубре“, вели енологот од Бордо, Фредерик Броше, кој помогна да се создаде линијата на вина без алкохол Модерато. „Но, постигнавме голем напредок. Денеска се приближуваме до нашата цел. Мислам дека ова ќе биде револуција во светот на виното“, изјави тој за Би-Би-Си.
Првата продавница за вино посветена исклучиво на безалкохолни вина штотуку беше отворена во Бордо, одразувајќи ја промената во перцепцијата што изненади многумина во индустријата.
„Отворивме пред четири недели и веќе добиваме лозари од регионот кои прашуваат за пазарот за безалкохолни пијалаци“, вели Александар Кетанех, сопственик на Les Belles Grappes. „Тие не знаат како да го направат тоа, но гледаат дека промената доаѓа и сакаат да бидат дел од неа“.
Неколку фактори, тврди Би-Би-Си, го овозможиле овој историски момент во најпознатиот вински регион во Франција.
Прво, францускиот вински свет минува низ тешки времиња. Домашната потрошувачка продолжува да паѓа, кинескиот пазар не е како што беше, а новоизбраниот американски претседател Доналд Трамп се заканува дека ќе воведе нови царини. Понатаму, ценетите стари лозја низ Франција се расчистуваат.
Второ, навиките на потрошувачите се менуваат, особено кај младите. Супермаркетите му даваат повеќе простор на пивото отколку на виното. Повеќето од луѓето на дваесет и некеоја година, никогаш не развиле навика да пијат вино. Начинот на живот без алкохол станува се попопуларен. Во моментов, 10% и од францускиот пазар на пиво е безалкохолно пиво. Во Шпанија овој процент е 25%. Трето, технологијата значително напредна.
Во минатото, методот беше едноставно да се вари алкохолот, со последователно додавање на ароми. Резултатот, особено за црвените вина, беше просечен. Таквите пијалоци не можат да се наречат вина, туку „пијалоци на база на безалкохолизирано вино“. Меѓутоа, сега постојат нови методи за вакуумска дестилација на ниски температури и „доловување“ на аромите кои се враќаат во безалкохолизираното вино. Резултатот се вина кои легално можат да се наречат вина и кои го наоѓаат својот пат до остроумните потрошувачи.
„Она што го добивате е момент на вистинско вино – букето, танините, овошјето, балансот – сè е тука за уживање“, изјавија за продуцентите за Би-Би-Си. “Моето семејство не сакаше да разговара со мене една година поради таквото ‘предавство'”.
„До денес добивам пошта од омраза од лозарите кои тврдат дека го уништувам пазарот”, вели Корали де Буар, сопственичка на познатиот Вински имот Клод де Буар. Таа вели дека првпат видела можност кога катарските сопственици на фудбалскиот клуб ПСЖ побарале од неа да развие безалкохолно вино. „Но – сега татко ми ми честита. Во овие тешки времиња преживуваме благодарение на тоа што се свртивме кон пазарот без алкохол“.
„Работите се менуваат“, вели енологот Броше. „Некогаш, бурето беше иновација. Плутата беше иновација, сортите на грозје беа иновација. „Како што рече [поетот] Пол Валери: Што е традиција освен иновација што успеала?“.