Кинезите ја открија тајната на долговечноста во бугарско село

Кинезите ја открија тајната на долговечноста во бугарско село

Секоја година, стотици кинески туристи доаѓаат во бугарското планинско село Момчиловци на фестивал на кој се слави локалниот јогурт, кој е познат по своите здравствени придобивки и стана хит меѓу потрошувачите во Кина.

Кинеските посетители се дружат со локалното население во селото во Родопите, во близина на грчката граница. На сцената на селскиот плоштад, пејачи и гајдаџии во традиционални везени носии изведуваат народни песни на доцното летно сонце.

Производителите на јогурт и сирење од регионот, од кои многумина зборуваат малку кинески, нудат примероци и производи за продажба.

„Бугарскиот јогурт е многу популарен во Кина… па затоа сакаме да го пробаме чистиот јогурт тука“, рече Ге Лин, 37, турист од Кина.

Кинеските туристи го посетуваат Момчиловци од 2009 година, кога кинеска компанија за млечни производи првпат ги увезе бактериите пронајдени во локалниот јогурт. Производот на компанијата, со брендот Мосилијан, сега се продава во повеќето кинески супермаркети.

На почетокот на 20 век, бугарскиот микробиолог Стамен Григоров и рускиот зоолог Ели Мечникоф откриле дека консумирањето јогурт им помага на бугарските селани да живеат подолго.

Бугарскиот јогурт содржи Lactobacillus bulgaricus и други бактерии уникатни за регионот, кои го подобруваат здравјето, имунитетот и долговечноста, изјави проф. д-р Пенка Петрова, директорка на Институтот за микробиологија при Бугарската академија на науките.

„Бугарскиот јогурт може да биде првиот пробиотик во светот и се користи за лекување на разни заболувања. Секој бактериски сој изолиран од домашен јогурт има различни својства“, рече таа.

Голем број неодамнешни научни студии, отвора нов таб, открија дека ферментираните млечни производи од Бугарија имаат корисни здравствени својства.

Димитар Данчев, 37, одгледувач на добиток од четврта генерација од регионот, рече дека локалниот јогурт се прави и од кравјо и од овчо млеко и неговите својства варираат во зависност од сезоната.

„Напролет, кога животните пасат свежа трева, јогуртот има специфични карактеристики, … додека на есен, кога тревата е посува, млекото е погусто.“

Митра Парева, 95, вели дека јогуртот е дел од нејзината секојдневна исхрана во текот на целиот свој живот.

„Јогуртот е добар за мене. Првата храна на мојата маса е лебот и јогуртот“, вели таа.

Зачлени се на нашиот е-билтен