Добро е познато дека зачинот добиен од цветот на шафранот е најскапиот во светот. Оние што се занимаваат со негово одгледување ретко се каат за таа одлука, со оглед на тоа дека само еден грам од овој зачин чини меѓу 30 и 40 евра.
Во Србија веќе неколку пати се развивале дебати околу тоа дали оваа билка навистина расте таму. Една неодамнешна објава на социјалната мрежа X предизвика голема полемика. Корисник сподели фотографија од наводен шафран и напиша: „Ливадите во Србија преплавени со најскапиот зачин“. Веднаш следеа реакции од други корисници кои негираа дека станува збор за вистинскиот шафран од кој се добива овој скап зачин.
Ова не е првпат во Србија да се шират информации дека во одредени региони расте токму таа сорта. Некои тврдат дека може да се најде на Фрушка Гора, но официјалните податоци велат поинаку.
Фрушка Гора е едно од најистражените подрачја во Србија и на неа навистина цветаат два видови шафран, но ниту една од нив не е Crocus sativus – билката од која се добива најскапиот зачин. Едната е „пругаст шафран“, кој расте на ливадите и има карактеристични надолжни пруги, додека другата е шумаска сорта, која се среќава само во еден мал дел од западна Фрушка Гора.
Шафранот е повеќегодишна билка која првично се одгледувала во Грција, а подоцна се проширила низ Евроазија, Северна Америка и Северна Африка. Според Zamedia, во селото Тамнич, во источна Србија, постојат обработени полиња со Crocus sativus, од кој навистина се добива овој скап зачин.
Она што го прави шафранот толку скап е неговата чувствителност и долгата постапка на собирање. За само еден килограм од овој зачин потребни се околу 200.000 цветови, кои се берат рачно во октомври. Токму затоа, еден килограм може да чини и 40.000 евра, а грамот се продава меѓу 30 и 40 евра.