Климатските промени ја шират смртоносната габа низ Европа: 9 милиони под ризик до 2100 година

Научниците предупредуваат дека светот се приближува до критична точка во борбата со габични инфекции, откако ново истражување покажува дека климатските промени создаваат поволна средина за нивно ширење – дури и во домовите. Еден од најопасните организми во оваа категорија е Aspergillus, вид мувла што може да предизвика сериозни белодробни заболувања.

Оваа габа, која природно се развива во почвата и компостот, сè почесто се открива во домови и болници, особено во подрачја со зголемени температури. Научниците предвидуваат дека до крајот на векот, Aspergillus fumigatus би можел да се прошири на речиси 80% поголема територија отколку денес, предизвикувајќи потенцијален ризик за инфекција кај девет милиони луѓе низ Европа. Особено ранливи се лицата со астма, хронични заболувања на белите дробови и ослабен имунитет.

„Оваа габа лесно преживува на температури блиски до оние на човечкото тело, што ја прави исклучително адаптибилна и опасна“, истакна проф. Елејн Бигнел од Универзитетот во Ексетер. Таа објаснува дека условите што настануваат со климатските промени, особено поради загревање и прекумерна употреба на фосилни горива, создаваат идеален амбиент за нејзино ширење.

Иако Aspergillus се користи во прехранбената и индустриската индустрија (на пример, при производство на соја сос и саке), неговите спори – кога ќе се вдишат – можат да предизвикаат тешки инфекции кај луѓето. Најтешките случаи, како инвазивната аспергилоза, може да завршат фатално ако не се третираат навреме.

Истражувачите предупредуваат и на друг вид, Aspergillus flavus, кој често инфицира земјоделски култури. Се очекува и тој да се прошири во нови подрачја – како северна Кина, Скандинавија, Русија и Алјаска – додека делови од Африка и Јужна Америка би можеле да станат непогодни за негов раст, што може негативно да влијае на локалната храна и еко-системи.

„Се соочуваме со сериозен здравствен и агроеколошки предизвик“, вели проф. Дариус Армстронг-Џејмс од Кралскиот колеџ во Лондон. Според него, Aspergillus претставува закана не само за човековото здравје, туку и за безбедноста на храната во многу делови од светот.

Зачлени се на нашиот е-билтен