Бугарско Грчка окупација на Охрид и Струга за Нова година

Петнаесетина дена пред дочекот на Новата година, охридско-струшката ривиера веќе влегува во празничен ритам: кафеаните и рестораните се полни, речиси насекаде има жива музика, а на шеталиштата се гледаат групи туристи со план за „брз“ зимски одмор на езеро. Најавите од туристичкиот сектор се дека и оваа сезона главниот бран ќе пристигне од соседството и дијаспората, со најсилен притисок во периодот околу Нова година и католичкиот Божиќ на 25 декември.

Според хотелскиот еснаф, најбројни меѓу гостите со организирани хотелски аранжмани се туристите од Бугарија, помал дел од Србија, додека за 25 декември најмногу резервации се очекуваат од Грција. Цените на аранжманите, зависно од објектот и содржината, се движат од 50 до 100 евра по човек, а во пракса најчести се пакетите со едно или две ноќевања со појадок, при што дел од гостите новогодишната ноќ ја поминуваат во локали низ градот, а дел во хотелски и ресторански прослави.

Во Охрид, покрај приватните дочеци во хотели, ресторани и кафулиња, се најавува и организиран дочек на градскиот плоштад, како дополнителен магнет за викенд-туристите што доаѓаат „на кратко“ и сакаат отворена сцена и атмосфера во центарот. Хотелиерите очекуваат празничната динамика да продолжи и во наредните недели токму поради богатата забавна програма, но паралелно ја повторуваат старата, нерешена точка: недостигот од квалитетен кадар, поради кој секоја сезона се „крпат“ тимови за да се покрие зголемената работа.

Министерот за култура и туризам Зоран Љутков, од друга страна, ја поставува темата пошироко: целта, според неговите најави, е Охрид и регионот да не зависат од неколку „пикови“ годишно, туку да се гради туристичка понуда за 365 дена, со нови содржини и настани што ќе ја продолжат сезоната. Во ист контекст, тој предупредува дека масовниот туризам носи и „огромни проблеми“, па предизвикот не е само да се наполнат капацитетите, туку да се направи тоа одржливо — и за градот, и за услугата, и за локалната економија.

Зачлени се на нашиот е-билтен