Цената на чоколадото, која веќе напредува со двоцифрен процент од почетокот на годинава, најверојатно ќе поскапува и во наредните месеци. Причините се повеќеслојни, но сите се сведуваат на една константа – екстремното време го ограничува производството на клучните суровини.
На берзите во Лондон и Њујорк фјучерсите за какао скокнаа до највисоките нивоа во изминатите 45 години, откако земјоделските служби во Брегот на Слоновата Коска и Гана – земји што обезбедуваат околу 60 % од светското зрно – предупредија на најсушното и најтопло лето од 1980-тите. Високите температури, придружени со појава на габи и вектори кои ги оштетуваат палмите, го намалија приносот за најмалку 15 %.
Проблемот не застанува само во Африка. Рекордната жештина што минатата недела ја зафати Португалија – откога загинаа 264 лица и беа активни над 90 пожари – е уште еден пример како климатските екстреми го стеснуваат агро-просторот во Европа. Топлотниот бран не ги погоди директно какао-плантациите, но ја наруши логистиката и ги зголеми трошоците за енергија и транспорт, што влегуваат во крајната цена на чоколадните производи.
На тоа се надоврзува и растот на цената на шеќерот, кој е на највисоко ниво од 2011 година, поради ограничени резерви од Бразил и Индија. Производителите на чоколадо соочени со поскапи какао-зрна, повисока цена на шеќерот и поскап транспорт веќе испратија најави до трговските синџири дека во третиот квартал ќе има корекција на рафтовите.
Според проценките на индустриската асоцијација „Европско какао“, просечната цена на табла млечно чоколадо на пазарите во ЕУ би можела да поскапи дополнителни 8-10 % до крајот на годината. Слични сценарија најавуваат и регионалните увозници на слатки за македонскиот пазар.
Иако дел од производителите се обидуваат да ја апсорбираат разликата преку оптимизација или намалување на граматурата, аналитичарите предупредуваат дека притисокот во ланецот на снабдување е толку силен што растот на малопродажните цени станува неизбежен.