Екстремните горештини се најголемата закана за винова лоза: Најлоша е во Европа

Научниците беа особено изненадени што најголемите промени не беа поврзани со студот, туку со екстремната топлина и вкупната количина на топлина.

Сите региони во светот каде се одгледуваат винова лоза ги чувствуваат се посилните ефекти од климатските промени, предупредуваат научниците од Универзитетот во Британска Колумбија во Канада.

Иако ненадејните мразови традиционално се сметаат за најголема закана, новата анализа открива дека екстремната топлина, а не студот, претставува сè посериозна закана за производството на вино, особено во Европа.

Веќе и претходно беше потврдено дека зголемувањето на глобалните температури ги придвижува винарските региони кон половите. Во традиционалните лозарски области денес, грозјето зрее побрзо и содржи повеќе шеќер, што директно влијае на квалитетот на виното. Сепак, до сега немаше сеопфатна глобална анализа на овие промени.

Научниците ја анализираа фенологијата на лозите (различни фази на раст и развој) во контекст на климатските услови. Во истражувањето тие вклучиле податоци за повеќе од 500 сорти грозје и 10 климатски показатели, од најниските температури во фазата на одмор и пупки, до екстремните горештини во текот на сезоната на растење и условите за време на бербата.

Резултатите покажаа дека климатските промени различно влијаат на секој лозарски регион, што дополнително ја отежнува размената на искуства и стратегиите за адаптација меѓу производителите на вино.

„Нашата студија беше големо интердисциплинарно и меѓународно истражување во кое учествуваа климатолози, агрономи, екологисти и генетичари од винова лоза од Франција, Шпанија, САД и Канада. Беше заснована на обемни бази на податоци собрани низ годините во францускиот истражувачки центар INRAE ​​- Domaine de Vassal“, рече раководителот на истражувањето, проф. Елизабет М. Волковиќ.

Европа се загрева побрзо од очекуваното

„Бев изненаден од размерите на затоплувањето, особено во Европа. Нашите податоци јасно покажуваат колку е променета сезоната на растење поради климатските промени предизвикани од човековите активности. Ја посетувам Европа повеќе од 15 години и бев сведок на сè почести топлотни бранови, но да се анализираат вистинските податоци и да се разберат со какви предизвици се соочуваат винарите беше навистина шокантно“, додаде Волковиќ.

Научниците беа особено изненадени што најголемите промени не беа поврзани со студот, туку со екстремната топлина и вкупната количина на топлина.

Оваа анализа може да ги надополни регионалните истражувања и да им помогне на лозарите да развијат ефективни стратегии за прилагодување на новите климатски услови. Со оглед на брзината на промените, научниците повикуваат на итна акција за да се заштити производството на вино на долг рок и да се зачува разновидноста на винова лоза.

Зачлени се на нашиот е-билтен