Фицо: Словачка нема да испраќа војници во Украина

Словачкиот премиер Роберт Фицо денеска изјави дека Словачка нема да испраќа свои војници на територијата на Украина.

Словачка ќе и понуди на Украина можност да обучува војници на наша територија, поточно единици за деминирање, изјави премиерот по состанокот на владата пред самитот на претставниците на ЕУ и другите земји од НАТО денеска во Париз.
Во Париз ќе има разговори за „нов квалитет, нов обем на поддршка за Украина во наредниот период“, рече Фицо и додаде дека сака да ја отвори темата за мировниот план.

„Тезите на преговорите сведочат за фактот дека работите во Украина одат далеку над очекувањата. Како е можно да имаме воен план, а не мировен план“, изјави Фицо, пишува словачкиот весник „Стандард“.

Преостанатите две коалициски партии, Глас и Словачката национална партија (СНС), се согласија со одлуката да не се испраќаат словачки војници во Украина.

Треба да знаете
Moже да ве интересира