Пријавена епидемија на труење со храна во Куманово


Центарот за јавно здравје Куманово соопшти дека е регистрирана епидемија на алиментарна токсоинфекција по семинар-обука одржан на 11 септември во кумановски ресторан. Од вкупно 36 учесници, шестмина развиле симптоми типични за труење со храна — обилни повраќања, зачестени воденкави столици на секои десетина минути, изразена малаксаност, треска и температура што кај дел од заболените достигнала и до 41 степен, придружена со стомачни грчеви и главоболка. Двајца пациенти се хоспитализирани, тројца се на дневна болница, а еден се лекува во домашни услови.

Епидемиолошкиот тим на ЦЈЗ Куманово, заедно со подрачните единици на ДСЗИ и АХВ, на 15 септември изврши вонреден надзор во објектот, земајќи брисеви и мостри од храна за микробиолошко испитување. Според институцијата, преземени се сите хигиено-епидемиолошки мерки, а ресторанот е привремено затворен до добивање негативни лабораториски наоди. Засега нема официјално утврден извор на контаминацијата, но временската појава на симптомите — од четири до 16 часа по консумација на храната, послужена на отворен простор — укажува на можност за типична бактериска токсикоинфекција.

Случајот повторно ја отвора чувствителната тема за безбедноста на храната во угостителските објекти и важноста од строга верификација на синџирот на подготовка и послужување, особено при настани со повеќе гости и во летно-раноесенски услови. Надлежните најавуваат дека епидемиолошката состојба се следи и дека јавноста ќе биде информирана по пристигнувањето на лабораториските резултати. До тогаш, препораките за граѓаните остануваат јасни: при првите симптоми да побараат медицинска помош и да избегнуваат самолекување, а објектите да ги почитуваат протоколите за хигиена и температурен режим при складирање и сервирање храна.

Зачлени се на нашиот е-билтен