Ријад ќе биде домаќин на Expo 2030

 Главниот град на Саудиска Арабија, Ријад, ќе биде домаќин на светската изложба Експо 2030, изгласаа 182 членови на Меѓународното биро за изложби (БИЕ).

Јужнокорејскиот Бусан и италијанскиот главен град Рим исто така беа во трката за домаќин на Светската изложба.

Во првиот круг на гласање, Рим доби 17 гласа, Бусан 29, а Ријад 119, а бидејќи нема потреба од втор круг гласање во случај на двотретинско мнозинство, Ријад е прогласен за победник и домаќин.

Треба да знаете
Moже да ве интересира