Велика Британија и Фронтекс потпишаa договор за борба против илегалната миграција

 Британската влада денеска потпиша договор со Фронтекс, агенцијата на ЕУ одговорна за чување на надворешните граници на блокот. Целта на договорот е борба против илегалната миграција, соопшти Министерството за внатрешни работи на Велика Британија.

Договорот со Фронтекс предвидува размена на информации и разузнавачки информации со цел да се ограничи активноста на бандите за илегална трговија со луѓе, зголемена соработка меѓу Британците и Европејците, особено во користењето на новите технологии како што се беспилотните летала.

На церемонијата во Лондон за потпишување на договорот со Фронтекс присуствуваа генералниот директор на британската гранична полиција Фил Даглас и извршниот директор на Фронтекс Ханс Лајтенс, како и британскиот министер за внатрешни работи Џејмс Клеверли и европскиот комесар за внатрешни работи Илва Јохансон.

„Организираниот миграциски криминал и криумчарите се глобални предизвици кои бараат заеднички решенија и амбиции“, рече Клеверли, поздравувајќи го договорот како „важен нов чекор во борбата против илегалната имиграција“ и илегалната трговија со мигранти преку Ламанш.

Британската влада укажува на пад од околу една третина во обидите на мигрантите да го преминат Каналот со мали чамци минатата година наспроти рекордниот број од 45.000 мигранти во 2022 година. Владата, исто така, укажа на договорот потпишан минатата година со Франција за зајакнување на мониторингот и контрола на францускиот брег против илегалната трговија со мигранти. 

Треба да знаете
Moже да ве интересира