Медитеранска храна за помалку шеќер во крвта и за забавување на стареењето на мозокот

Зелената медитеранска диета е повеќе растителна верзија на традиционалната медитеранска диета, збогатена со поголема содржина на полифенол.

Објавените сознанија и резултати од неодамнешните истражувања на Универзитетот Харвард покажуваат дека и двете диети може да помогнат во регулирањето на шеќерот во крвта и да промовираат побавно стареење на мозокот, при што зелената варијанта веројатно нуди подобри резултати.

Експертите препорачуваат усвојување зелена диета во медитерански стил, доколку е усогласена со вашите потреби и предлагаат да внесете повеќе храна богата со полифенол за да го зачувате здравјето на мозокот.

Неодамнешното клиничко испитување покажа дека класичната медитеранска и зелена медитеранска диета значително го забави намалувањето на мозокот поврзано со возраста за околу 50% во текот на 18 месеци.

Новата анализа истражуваше како специфичните здравствени маркери поврзани со исхраната може да влијаат на разликата помеѓу волуменот на мозокот на поединецот и очекуваниот волумен за нивната возраст.

Како што старееме, хипокампусот обично се намалува во големина додека страничните комори се шират. Овие маркери може да укажуваат на стареење на мозокот.

Некои луѓе имаат старост на мозокот што се разликува од нивната вистинска (хронолошка) возраст. Помладата возраст на мозокот укажува на подобро когнитивно здравје, додека постарата возраст на мозокот може да сигнализира побрзо стареење и поголем ризик од когнитивно опаѓање.

Најновата студија сугерира дека подобрената регулација на шеќерот во крвта може да придонесе за невропротективните ефекти на медитеранската и зелената медитеранска исхрана врз стареењето на мозокот.

Зелената медитеранска исхрана, која содржи додадени компоненти богати со полифенол, како Манкаи и зелениот чај, може особено да промовира подобро управување со шеќерот во крвта и помлада возраст на мозокот.

Диети и храна за поддршка на здравото стареење на мозокот

Студијата покажува дека зелената медитеранска диета, „слична на диетата MIND, ветува како терапевтска опција за да се спротивстави на опаѓањето на возраста на мозокот, особено преку нејзиниот акцент на компонентите богати со полифенол“.

Сепак, препораките за исхрана треба да бидат лични и индивидуализирани, но, генерално, освен намалувањето на внесот на месо и зголемувањето на растителниот внес, за оние кои се заинтересирани да ги вклучат нагласените зелени компоненти на медитеранската исхрана, се препорачува следното:

Дневен зелен чај, околу 3-4 шолји

Манкаи неколку пати неделно, во форми како шејкови или како дел од оброците

Покрај тоа, и ови продукти можат да помогнат во забавување на стареењето на мозокот, особено кога се јадат како дел од зелена диета во медитерански стил:

Ореви – богати со полифеноли и омега-3 масни киселини

Маслиново масло – богато со мононезаситени масти и полифеноли

Лиснатите зеленило (како спанаќ, кељ и рукола) – содржат флаваноли, фолна киселина, лутеин и антиоксиданси кои ја штитат когнитивната функција.

Бобинки – преполни со флавоноиди, особено антоцијани

Масна риба (на пример, лосос, сардина) – извор на докосахексаеноична киселина (DHA), омега-3 масна киселина

Куркума – содржи куркумин, биоактивно соединение

Сите наведени намирници генерално ќе содржат голема концентрација на полифеноли се нагласува во студијата.

Зачлени се на нашиот е-билтен