Светската организација за заштита на природата (WWF) објави денес соопштение по повод Денот на планетата Земја, во кое се истакнува дека според последниот Извештај за состојбата на планетата, постојниот систем на производство на храна користи околу 40% од населената површина на планетата, а дека нерационалното производство и фрлањето храна сериозно ја уништуваат природата.
„Оваа година Денот на планетата Земја го одбележуваме во светло на еден од најважните христијански празници – Велигден. Како што празниците често се поврзуваат со претерано уживање во храната, Светската организација за заштита на природата WWF предупредува дека еден од начините како да го зачуваме здравјето на сите нас, но и на Земјата, е рационално производство и потрошувачка, како и спречување на создавање на отпад од храна“, се наведува во соопштението.
Според последниот Извештај на WWF за состојбата на планетата, постојниот систем на производство на храна користи околу 40% од населената површина на планетата, што е главен причинител за губење на природни живеалишта на илјадници растителни и животински видови, емитува повеќе од една четвртина од вкупната количина на јаглерод диоксид во атмосферата и користи околу 70% од расположливата вода.
Покрај тоа, нерационалната потрошувачка и фрлање на храна имаат сериозни последици врз планетата. WWF истакнува дека ако продолжиме со овие неповолни трендови, ќе се соочиме со уште поголеми нарушувања во екосистемите и ресурсите што ги користиме за да произведуваме храна.
Организацијата предупредува дека е потребно да се направат сериозни напори за подобрување на начинот на кој се произведува и троши храна, како и да се намали создавањето на отпад од храна. Наместо да се фрла, храната треба да се користи рационално, а сите системи на производство и дистрибуција треба да бидат поефикасни и одржливи.
WWF апелира до сите нас, како потрошувачи, да бидеме свесни за нашето влијание на планетата и да преземеме чекори за намалување на отпадот од храна, како и да ги поддржуваме иницијативите за одржливо производство и потрошувачка на храна.
Проблемите поврзани со нерационалното производство и фрлање храна не се само глобални, туку и локални. Тие имаат директен ефект врз природата, климата и сите живи суштества, а решавањето на овој проблем бара ангажман од сите сегменти на општеството – од поединци, компании и институции, до владини органи.