ЕУ ќе го отфрли барањето на Турција „донер кебап“ да биде заштитена марка. Според извори во Европската комисија (ЕК) и германските медиуми, ЕУ ќе го отфрли барањетоза регистрација на традиционалниот рецепт за донер ќебап како трговска марка и ќе ја ограничи употребата на името само на турските методи на производство. Ова значи дека илјадници ресторани за донер ќебап во Европа ќе можат да продолжат да работат без никакви промени, објави „Туркие тудеј“.
Турското здружение на производители на донер ќебап (UDOFED) со седиште во Истанбул побара ексклузивни права за името „донер ќебап“ преку статус на „гарантиран традиционален специјалитет“ што би ги обврзал европските производители строго да ги следат турските рецепти или да ги менуваат имињата на своите производи.
Германија и Австрија го предводат спротивставувањето
Министерствата за земјоделство на Германија и Австрија, заедно со локалните производители на донер ќебап, поднесоа приговори на турското барање, кое им се закани на околу 18.500 ресторани во Германија и десетици илјади во остатокот од ЕУ.
„Официјалната одлука ќе потрае, но врз основа на сите познати факти, веројатноста турскиот кандидат да успее е близу до нула“, изјави извор од ЕУ за германскиот весник „Билд“.
Строгите барања за рецепти се одбиени
Апликацијата на UDOFED бараше специфични стандарди за производство, вклучувајќи: Говедско месо од крави не помлади од 16 месеци; Забрана за употреба на мисирка во донер; Ограничување на содржината на сол на 2%; Задолжителна употреба на ножеви од 55 см наместо електрични секачи; Специфични состојки за маринада што би ги елиминирале сегашните рецепти.
„Ова би значело крај на 95% од донерите што се продаваат во Германија“, изјави портпаролот на Германското здружение на производители на донери за Bild.
Нови брендови во Германија
Иако Турција не го заштитува името „донер“, во Германија се појавуваат нови брендови. Владејачката партија во Баварија, Христијанско-социјалната унија (CSU), ја регистрираше трговската марка „Soder“, игра на играта со името на лидерот на партијата Маркус Содер и неговите чести фотографии со ќебап донер.
Производите направени со мисиркино месо и разни зачини ќе продолжат да се продаваат како „берлински донер“ или „донер во германски стил“ низ цела ЕУ. Оваа варијација сега стана посебна кулинарска традиција, различна од оригиналниот турски рецепт.
Генералниот директорат на ЕК за земјоделство и рурални прашања ќе предложи нацрт-закон за турската апликација по координација со правните служби и другите директорати. Конечната одлука ќе се донесе со одлука за спроведување на Комисијата.