Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Костадиновска-Стојчевска: Македонскиот јазик се изучува и на Универзитетскиот колеџ во Лондон, го зацврстуваме македонскиот идентитет

Министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска денеска ја посети Школата за словенски и источноевропски студии (UCL SSEES) при Универзитетскиот колеџ во Лондон каде што, меѓу другите јазици, се изучува и македонскиот јазик.

Костадиновска-Стојчевска се сретна со директорот на оваа реномирана лондонска образовна установа, Ричард Мул, и изрази задоволство од досегашните односи меѓу Република Северна Македонија и Обединетото Кралство кои се традиционално добри и бележат континуиран развој и во областа на културата.

 – Министерството за култура на Северна Македонија вложува сериозни напори за поголема промоција и афирмација на македонското творештво и оттука размената со големите библиотечни институции е од непроценливо значење за нашата држава. Верувам дека наскоро ќе имаме проекти кои ќе значат размена и збогатување на библиотеките од двете држави, како и потпишување меморандум во кој би можеле да бидат преточени и конкретни иницијативи – изјави министерката за култура.

Таа нагласи дека Република Северна Македонија е земја на талентирани автори од сите генерации, кои со своето творештво даваат свој придонес во богатството на европскиот културен мозаик. Во овој контекст, додаде дека од  непроценливо значење е творечкиот опус на Горан Стефановски кој со години предаваше драматургија на Универзитетот во Кент. 

Покрај печатените изданија, Библиотеката на Школата располага и со голема колекција филмови и документарни филмови. Во тој контекст, на средбата стана збор и за  можноста некои од остварувањата на македонската кинематографија да бидат дел и од збирките на Библиотеката на Школата за словенски и источноевропски студии. Разговаравме за можностите македонските дигитализирани филмови и ДВД изданија да станат дел од Библиотеката со што ќе влијаеме во афирмација на македонскиот јазик и култура.

Дополнителен настан кој беше истакнат како начин преку кој филмската уметност влијае во зближувањето и запознавањето на културите, и афирмацијата на македонската уметност, е проекцијата на „Кајмак“ на Милчо Манчевски, следниот месец,  на Универзитетскиот колеџ во Лондон, каде преку директен контакт со авторот ќе се придонесе во развој на односите во културата.

Дополнителен настан, кој беше истакнат како начин преку кој филмската уметност влијае врз зближувањето и запознавањето на културите и афирмацијата на македонската уметност, е проекцијата на „Кајмак“ од Милчо Манчевски следниот месец на Универзитетскиот колеџ во Лондон, каде што преку директен контакт со авторот ќе се придонесе за развој на односите во културата.

Во рамките на посетата на Школата за словенски и источнословенски студии, министерката за култура се сретна и со професорката Анета Илиевска-Завршник, која подвлече дека изучувањето на македонскиот јазик на оваа престижна установа е повторно востановено од 2019 година и дека бројката на групите заинтересирани да посетуваат курсеви на македонски јазик од оваа година е зголемена.

Беше разговарано за можностите за натамошна соработка во смисла на неодамнешниот настан во чест на македонскиот јазик одржан овде, во Лондон, на кој лингвисти и експерти дискутираа за местото на македонскиот јазик во семејството на словенските и балканските јазици, на кој посебен придонес дадоа говорниците Виктор Фридман и професорката Анета Дучевска.

Министерката за култура Костадиновска-Стојчевска му подари изданија од македонски автори на директорот на оваа реномирана лондонска образовна установа, Ричард Мул, со кои Библиотеката, која има вредна колекција од печатени и дигитални дела за проучувањето на историјата и културата на Централна, Источна и Југоисточна Европа, се збогатува и со дела на македонски јазик.

За студентите, за сите заинтересирани и за сите љубители на македонскиот јазик, македонската литература и култура отсега стануваат подостапни преку делата на  Блаже Конески, Петре М. Андреевски, Горан Стефановски.

Министерството за култура и Амбасадата на Северна Македонија во Лондон ќе продолжат да ја поддржуваат Библиотеката на Школата за словенски и источноевропски студии со донирање македонски книги, а со тоа и во иднина ќе се зголемуваат можностите за студентите да го збогатат своето знаење за нашата земја, култура и традиција.

Со воведувањето на курсот за изучување на македонскиот јазик, Школата за словенски и источноевропски студии (UCL SSEES) дава значаен придонес во промовирањето на наставата на македонски јазик и постепено промовирање на нашата култура пред странските студенти. 

Треба да знаете
Moже да ве интересира