Ќебапот е турски деликатес, но и во Германија стекна голема популарност, што доведе до голема кулинарска битка денес.
За да го зачува своето кулинарско наследство, Меѓународната федерација за донер ќебап од Истанбул поднесе барање до Европската унија да го признае ќебапот како турски производ, со што ќе се заштитат неговите стандарди за производство.
Ова јадење потекнува од Турција, но е многу популарно низ целиот свет. Предлогот ги прецизира правилата за правење донер ќебап, така што говедското или телешкото месо мора да се исечат на парчиња со дебелина од 3 до 5 мм, а потоа да се маринираат најмалку 10 часа во прецизно измерена комбинација од сол, бибер, пиперка, мајчина душица, сечкан кромид и јогурт или млеко.

Но, поради големата турска дијаспора во Германија, ќебапот се прави и во таа земја, каде што оригиналниот рецепт е модифициран според локалниот вкус.
Една третина од Германците јадат ќебап барем еднаш месечно, а има најмалку 15.000 установи кои ја прават оваа храна низ целата земја.
Меѓународната федерација за донер ќебап од Истанбул истакна дека нивната примена е клучна за зачувување на автентичноста на јадењето.
„Сакаме да се погрижиме да се зачува вистинската суштина на ќебапот. Станува збор за оддавање почит на нашата традиционална кујна со цел автентично да ја споделиме со светот“, рече портпаролот на федерацијата.
Од друга страна, нивниот потег ги налути германските ќебапџии чија модифицирана верзија исто така стана еден вид културна вредност. Сметаат дека нивниот ќебап е дел од посебно културно наследство.
Во турската апликација, пак, се нагласува дека е важно да се препознаат корените на садот.
„Донер ќебапот е важен дел од турската кујна и култура. Заштитата на традиционалниот рецепт претставува зачувување на нашето наследство“, вели еден турски историчар, пренесува „Хуријет“.
Доколку нивната апликација биде прифатена, според правилата на ЕУ, секоја штанд или локал во Европа што продава ќебапи ќе мора да го следи оригиналниот турски рецепт или да биде принуден да го преименува производот. Нешто слично се случи кога Грција се бореше да го заштити фета сирењето.
Како што продолжува кулинарската дебата, се открива врската помеѓу традиционалните кујни, културниот идентитет и меѓународната трговија. Последиците од оваа одлука би можеле да влијаат на идното производство на донер ќебап не само во Германија туку и во другите делови на Европа, а можеби и во светот.