Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Кој и да дојде на власт, уставните измени ќе се случат на крајот на годината?

„Доколку победи СДСМ, заедно со ДУИ побрзо ќе може да се состави новата влада, доколку успеат опозиционите партии да победат, мислам дека ќе им треба некаде до јули месец, а можеби подолго време да ја состават владата“, вели Нано Ружин – македонски политичар, дипломат, универзитетски професор и поранешен амбасадор на Македонија во НАТО, анализирајќи ги резултатите на првиот круг на претседателските и настапот на партиите на претстојните парламентарни избори.

– Jас можам само да се реферирам врз досегашните анкети исто така врз основа на резултатите коишто беа, регистрирани за време на првиот круг на претседателските избори, каде иако некои кандидати избегнуваат да се претстават како кандидати на една или друга партија, сепак јасно е дека партиите на опозицијата, овој круг извојува голема победа, така што се смета дека ВМРО-ДПМНЕ можеби ќе успех, доколку е успех доволен број на гласови да направи коалиција со ВЛЕН и со Максим Димитриевски – ЗНАМ, и уште други некои помали партии, такви се предвидувањата. Од друга страна во СДСМ се чувствува, се почувствува одредена нова свежина, меѓутоа не знам, стравувам дека тоа повеќе нема да поправи многу во изјаснувањето на избирачите, изјави Ружин за „Фронтлајн“.

Тој смета дека до крајот на годината ќе се реализира промената на Уставот.

– Моите сознанија се дека до крајот на годината ќе се реализира промената на Уставот, барем до тоа што се однесува во одрекнување на оваа можност од ВМРО-ДПМНЕ, сепак мислам дека брзо ќе се најде солуција за ова прашање. Трето, е што се очекува, би рекол балкански, меѓутоа и поширок специјалитет во младите „транзициони“ општества е да дојде до еден вид на реваншизам врз политичките противници. Исто така може да анализираме што ќе се случи доколку ДУИ победи на избори и се наметне како најголема партија на Албанците која ќе бара да влезе во владата, коишто имаат исто таква амбиција, значи тука се можни одредени тензии во оваа релација. Од друга страна ќе видиме каков ќе биде односот ВМРО-ДПМНЕ наспроти СДСМ и нивниот однос кон малите партии, нагласи тој.

Ерол Ризаов – новинар и политички аналитичар во својот последен авторски текст пишува за политичките комбинаторики и претстојните парламентарни избори. Тој вели дека иако изборите уште неодржани, почнала власта да се дели како на пазар.

– По големата победа од првиот круг на претседателските избори за победниците завршија и парламентарните избори пред да се одржат. Велат готово е. Почна на големо лицитацијата за поделба на власта како на пазар, онака од око, или како што се вели на ѓутуре. Фрчат фактури од сите страни за наплата на својот дел од „твоја Македонија“ како да е воен плен. Во еуфорија од вратената гордост на граѓаните камбаните ечат за национално единство. Се бара македонска влада составена од македонски политички партии која, се разбира, ќе упати „симболична“ покана под одредени услови во неа да има свои претставници и албанската опозиција според тоа што ќе им се понуди, пишува меѓу другото Ризаов.

Парламентарните избори заедно со вториот круг на претседателските избори ќе се одржат на 8 мај.

Дестан Јонузи (Фронтлајн)

Треба да знаете
Moже да ве интересира