Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Величковски: Се исцртува политика на користење на Северна Македонија како енергетско транспортен коридор на „српскиот свет“ за излез на Медитеранот

Вториот дел од енергетскиот, или транспортно енергетскиот домен, треба да се гледа во организирањето и првите приоритети на министерството за транспорт и врски, посочува Ивон Величковски во интервјуто за ЦИВИЛ.

Ова го поставувам како политичко и безбедносно прашање, бидејќи во овој момент се исцртува една политика, според нас, на формирање на енергетско транспортен коридор – Северна Македонија, или користење на Северна Македонија како енергетско транспортен коридор на Српскиот свет за излез на Медитеранот, а сметаме дека безбедносната компонента и интересот на Северна Македонија, е напротив, градење на својата енергетска, заедно со безбедносната стабилност, во рамките на европските и евроатлантските одбранбени политики, изјави Величковски.

Д. Тахири

Камера, монтажа и фотографија: Ариан Мехмети

Треба да знаете
Moже да ве интересира