Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Бочварски од Велес: Вложивме 1,1 милион евра за подобрување на локалната патна инфраструктура во градот

Инвестициите во инфраструктурата се од клучно значење за економскиот раст и развој на сите општини во државата. Посебно ако тие директно се насочени кон обезбедување локален економски развој, вклучително и подбрување на условите за живеење на граѓаните, истакна министерот за транспорт и врски, Благој Бочварски, при денешната работна посета во општина Велес.

Тој изврши увид во рехабилитацијата на улицата 8-ми Март, која се реализира преку Министерството за транспорт и врски, а каде денеска се поставуваше нов слој на асфалт.

„Нашата посета денеска во Велес ја покажува силната заложба да обезбедиме подобри услови за живеење на граѓаните, поквалитетна локална инфраструктура, а верувам дека со овие инвестиции го подобруваме и изгледот на градот. До сега тука во Велес ги реконструиравме улиците Андон Шурков, Лазо Осмаков, Орце Мартинов и Живко Фирфоф, со дел од Благој Ѓорев за што инвестиравме 572 илјади евра. Во втора фаза ја реконструираме оваа улица 8-ми Март на која се наоѓаме и денеска и која е веќе е завршна фаза, а по нејзиното завршување продолжуваме со реконструкција и на улиците Луј Пастер и Љубљанска за што вкупно вложуваме 509 илјади евра. Владата, преку Министерството за транспорт и врски продолжува силно да ги поддржува локалните самоуправи, обезбедувајќи им неповратни средства за реализација на голем број на вакви проекти во патната мрежа кои носат значаен бенефит за сите граѓани“ – изјави министерот Бочварски.

Преку овој проект Министерството за транспорт и врски директно инвестира средства во висина од 70 милиони евра во општините, а до сега реконструиравме над 180 локални улици и патишта во преку 60 општини низ државата.

Треба да знаете
Moже да ве интересира