Камерон: Израел треба да „застане и сериозно да размисли“ пред нападот на Рафа

Израел треба „да застане и сериозно да размисли“ пред да преземе дополнителни дејствија во Рафа на југот на Газа, рече британскиот министер за надворешни работи, Дејвид Камерон.

Градот беше погоден од воздушни напади во текот на ноќта, при што Израел сигнализираше дека има намера да изврши копнена офанзива во областа.

Камерон посочи дека многу од луѓето во Рафа веќе побегнале од други области.

Официјалниот портпарол на премиерот рече дека тие се „длабоко загрижени“ за изгледите за воена офанзива во Рафа.

Градот, на границата со Египет, е еден од ретките региони кои сè уште не се цел на израелска копнена офанзива и обезбедува засолниште за повеќе од половина од 2,3 милиони жители на Газа кои побегнале борејќи се на друго место.

Тој вели дека луѓето нема каде да одат, ниту на југ во Египет, ниту на север, бидејќи многу од домовите се уништени. 

-Значи, ние сме многу загрижени за ситуацијата и сакаме Израел да застане и сериозно да размисли пред да преземе какви било дополнителни активности. Но, пред сè, тоа што го сакаме е итна пауза во борбите. Сакаме таа пауза да доведе до одржлив прекин на огнот без враќање на понатамошни борби. Треба да ги извадиме заложниците, вклучително и британските државјани, рече Камерон.

Тој додаде дека повеќе од половина од населението на Газа се засолнува таму и тој премин е од витално значење за да се обезбеди помошта да стигне до луѓето на кои очајно им е потребна.

Треба да знаете
Moже да ве интересира