ОН: Храна, лекови, вода и други резерви стигнуваат до северниот дел на Газа

– Неколку тони помош беа доставени до северниот дел на Газа, кој го сноси најголемиот товар од воениот напад на Израел.

-Залихите вклучуваат готови оброци, вода за пиење, шатори и ќебиња, како и лекови, соопшти Канцеларијата на Обединетите нации за координација на хуманитарни прашања (OCHA).

Беше испорачано и гориво за производство на електрична енергија и за снабдување со оперативни станици за бигор и третман на отпадни води, како и за пумпни станици за вода.

-Водата за пиење им се снабдува на луѓето на југот преку две цевки од Израел, соопшти OCHA.

Канцеларијата за медиуми на Владата во Газа објави соопштение во кое ја прикажува ситуацијата на бомбардираната територија. Во него, меѓу другото се вели: „На Појасот Газа дневно му се потребни 1.000 камиони со помош за да се опорави, pотребни се стотици камиони со гориво во период од неколку недели, kako и опрема за цивилна одбрана, машини и медицински помагала. Здравствениот сектор е целосно пропаднат. Примирјето го откри огромниот обем на уништување, особено во градот Газа и северниот дел на Појасот Газа. Тркалото на животот застана во Газа“.

Треба да знаете
Moже да ве интересира