Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Отстранета клучната пречка за пакетот странска помош од САД за Украина

Комитетот за правила на Претставничкиот дом доцна во четвртокот вечерта унапреди пакетот закони за странска помош, вклучително и нацрт-законот за помош на Украина, но само благодарение на помошта од демократите кои, во редок чин, го поддржаа процедуралното гласање поради противењето на триото тврдокорни републиканци.

Како што објави The Hill, панелот гласаше со 9 спрема 3 за да го усвои правилото, кое ја регулира дебатата за законодавството, при што републиканските претставници Томас Маси, Чип Рој и Ралф Норман се спротивставија на напорите.

Успешното гласање му овозможува на целиот дом да гласа за правилото и да отвори дебата за три нацрт-закони за странска помош – за испраќање помош на Израел, Украина и сојузниците во Индо-Пацификот – плус четвртиот што вклучува други приоритети за национална безбедност, како што е забраната за TikTok .

Успешното гласање за правилото во четвртокот вечерта ја означува клучната пречка која е отстранета за пакетот странска помош, кој се соочи со интензивни критики од тврдокорните републиканци откако спикерот Мајк Џонсон го претстави неговиот план во понеделникот.

Како што е соопштено, Комитетот за доделување средства во Претставничкиот дом претстави предлог-закон со кој се прават итни дополнителни резервации за да се одговори на ситуацијата во Украина и за поврзаните трошоци за фискалната година која завршува на 30 септември 2024 година и за други цели.

Според документот, за овие потреби ќе бидат доделени 60,84 милијарди долари, вклучително и 23,2 милијарди долари кои ќе бидат искористени за надополнување на американското оружје, залихи и капацитети.

Драган Мишев/ЦивилМедиа

Треба да знаете
Moже да ве интересира