Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Што се когнитивни тестови и што тие можат да ни кажат за Бајден и Трамп?

Возраста и менталната кондиција неодамна станаа водечко прашање во претседателската трка во САД. И покрај тоа што проблемот се наметнуваше над претседателот Џо Бајден (81) и неговиот противкандидат Доналд Трамп (78) во минатото, работите достигнаа критична точка по слабиот дебатен настап на Бајден кон крајот на минатиот месец.

Бајден е најстариот претседател во историјата на САД, а Трамп, доколку биде избран, би бил втор најстар.

Бајден, за време на интервјуто за ABC News, одби да се обврзе да направи когнитивен тест, велејќи дека има „когнитивен тест секој ден“, а неговите лекари велат дека не му треба.

Трамп рече дека извршил когнитивни тестови, еден додека беше претседател, а друг неодамна. Тој рече дека ги постигнал и двете.

Но, кои се тестовите, нивната цел и колку е тешко да се положат.

Што прави когнитивниот тест?

Постојат различни тестови и прегледи за да се измери колку добро функционира мозокот.
Тие не одредуваат одредена болест, но помагаат да се сигнализира дали се потребни дополнителни тестови за дијагноза, според Клиниката во Кливленд.

Типично, когнитивниот скрининг може да биде оправдан ако некое лице има проблеми со меморијата, промените на личноста или рамнотежата, или ако се повторува, заборава делови од своето минато или има проблеми со разбирањето на информациите.

Еден од најшироко користените тестови е Монтреалското когнитивно оценување (MoCA), брз начин за „проценка на когнитивните вештини кај луѓето со сомнителни дефицити“, според Sanford Medicine.

Со оценувањето се тестира ориентацијата, меморијата, вниманието и способноста да се именуваат предмети и да се следат вербалните и писмените команди. Достапно е и на интернет.

Тоа е обично лесно за некој без когнитивно оштетување, но е потешко за оние кои ментално опаѓаат.

Креаторот на тестот, канадскиот невролог Зиад Насредин, изјави за Би-Би-Си дека смета дека тестот може да биде добар за Бајден – и како начин да се уверат Американците и во случај да има проблем.

Како изгледа когнитивниот тест?

Во кратките когнитивни тестови, медицинските професионалци им поставуваат на пациентите различни прашања за учење и меморија.

Подолгите клинички проценки вклучуваат когнитивни тестови плус физички и невролошки преглед и целосна историја на пациентот.

Вториот може да даде појасна слика за когнитивните способности и на Бајден и на Трамп, рече Ден Мунгас, помошник директор на Истражувачкиот центар за Алцхајмерова болест на Универзитетот во Калифорнија, пренесува Би-Би-Си.

Честопати медицинските професии започнуваат со краток тест, како што е МСУ, и ако нивниот резултат е помал од очекуваниот, тие се префрлаат на посеопфатен преглед.

Подлабоките тестови ги оценуваат јазикот, извршната функција и визуелно-просторните способности.

На пример, медицинско лице може да му прочита приказна на пациентот, а потоа да побара од него да се сети на делови од приказната за да ја тестира меморијата и способностите за учење.

Од пациентот може да биде побарано да се сети на список со зборови, да именува предмети во слики или да именува ставки што почнуваат со одредена буква.

Покрај испрашувањето на пациентот, д-р Мунгас предлага да разговарате со луѓе кои редовно поминуваат време со пациентот за да се утврдат симптомите на когнитивното опаѓање.

Д-р Мунгас рече дека е важно да се види дали нечии способности се промениле со текот на времето, додавајќи дека еднократната проценка може да биде погрешна.

„Морате да разберете од каде започнала личноста, ако опаѓа од местото каде што била претходно, тоа е лош знак“, рече тој.

Но, тој забележува, когнитивните тестови не се сè.

„Идејата дека постои едноставен когнитивен тест кој вели дека оваа личност ќе биде добар претседател нема никаква смисла и јас правев когнитивно тестирање цела моја кариера“, рече д-р Мунгас.

Што ни кажува возраста на Бајден и Трамп за нивната веројатност да поминат тест?

Американската академија за неврологија (ААН) им препорачува на лекарите да ги проценат луѓето постари од 65 години за нивните когнитивни способности.

Таа определба е донесена затоа што како што се зголемува возраста, се зголемува и веројатноста за оштетување, изјави д-р Насредин за Би-Би-Си.

До 75-годишна возраст, 25% од пациентите ќе имаат некој вид когнитивно нарушување, предупреди тој.

„Станува исклучително често присуството на когнитивно оштетување, а понекогаш е присутно без луѓето да сфатат дека е присутно“, рече д-р Насредин, кој ниту го лекувал ниту се сретнал со претседателот.

Тој рече дека забележал промена кај Бајден во изминатата година. Во јавните настапи, претседателот полека се движи, говорот му е забавен, гласот му е многу низок, а мрмори и некои зборови, рече тој.

Не многу луѓе имаат толку интензивна работа на возраста на Бајден, истакна тој, и тешко е да се опише нормалната функција на некој на таа возраст.

„Не сум го видел овој [пад] во претходните години, само во изминатата година го видов ова“, рече тој.

Д-р Насредин истакна дека, и покрај тоа што е само три години помлад, Трамп изгледа поригорозен.

25-ти амандман: Што ако претседателот има деменција или Алцхајмерова болест?

25-тиот амандман на американскиот Устав ја поставува линијата на наследување и процедура доколку претседателот умре или „не е во состојба да ги извршува овластувањата и должностите на неговата функција“.

Амандманот забележува дека треба да се користи доколку претседателот биде сменет од функцијата, онеспособен, умре или поднесе оставка.

Амандманот беше ратификуван по атентатот на претседателот Џон Ф. Кенеди, но стана тема на дебата во последниве години.

Конгресните законодавци за време на претседателствувањето на Трамп внимаваа на легислативата што ќе го смени амандманот за да овозможи панел медицински експерти да ја одредат способноста на претседателот за функцијата.

Демократите, исто така, одобрија резолуција на Претставничкиот дом по немирите во Капитол во САД во 2021 година, со која се повика тогашниот потпретседател Мајк Пенс да се повика на 25-тиот амандман за смена на Трамп од функцијата.

Ништо од тоа не се спроведе.

По дебатата на Бајден, некои републиканци ги повикаа членовите на неговиот кабинет да се повикаат на клаузулата.

Во делот 4 од амандманот се наведува ако потпретседателот и мнозинството од кабинетот или Конгресот сметаат дека претседателот „не може да ги извршува овластувањата и должностите на неговата функција“, тогаш потпретседателот ќе ја преземе функцијата.

Никогаш досега не бил користен или тестиран во случај на ментален пад. (Фронтлајн)

Треба да знаете
Moже да ве интересира