Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Струјата од чисти извори стигна до 30 отсто на глобално ниво

Кина, Европската унија, Соединетите Американски Држави и Бразил заедно сочинуваа 81 отсто од новата соларна генерација во 2023 година

За прв пат, 30% од произведената електрична енергија ширум светот беше од чисти извори на енергија бидејќи бројот на соларни и ветерни фарми продолжи брзо да расте, пишува Асошиетед прес.

Од видовите чиста енергија произведена минатата година, најмногу произвеле хидроелектричните брани. Тоа е исто како и во повеќето години. Сепак, сушите во Индија, Кина, Северна Америка и Мексико значеа дека хидроенергијата го достигна најниското ниво во последните пет години. Истражувањата покажуваат дека климатските промени предизвикуваат сушите да се развиваат побрзо и да бидат посилни.

Луѓето користеле повеќе електрична енергија од кога било минатата година, околу 2% повеќе, што е зголемување за приближно исто колку што користи Канада за една година. Дел од оваа нова побарувачка беше за топлински пумпи, кои се ефикасен начин и за загревање и за ладење згради, како и за електрични возила. Тоа беше и за електролизери, специјални машини што се користат за извлекување на водород од вода, за енергија. Сите овие се технологии кои даваат решенија за климатските промени.

Друга зголемена побарувачка беше за електрична енергија за снабдување со нови центри за податоци и за климатизација, бидејќи местата низ светот стануваат сѐ потопли.

Соларната енергија минатата година сочинуваше најголем дел од новата чиста енергија. Додадена е повеќе од двојно повеќе соларна енергија од јагленот. Тоа беше 19-та година по ред кога сончевата енергија беше најбрзорастечкиот извор за производство на електрична енергија. Напливот на соларни инсталации се случи на крајот на годината и извештајот предвидува дека 2024 година ќе забележи уште поголем скок.

Кина додаде повеќе обновливи извори на енергија од која било друга земја минатата година – 51% од новата соларна енергија и 60% од новата енергија од ветер на глобално ниво. Кина, Европската унија, Соединетите Американски Држави и Бразил заедно сочинуваа 81 отсто од новата соларна генерација во 2023 година.

Сепак, Кина исто така беше одговорна за 55% од производството на јаглен на глобално ниво и 60% од кинеското производство на електрична енергија доаѓа од јаглен. Меѓународната агенција за енергија вели дека јагленот е најинтензивниот јаглерод од фосилните горива.

Научниците велат дека емисиите од согорувањето на горивата, како што е јагленот, мора стрмно да се намалат за да се заштити климата на Земјата, но сепак има зголемување на електричната енергија направена од согорувањето на фосилните горива. Кина, Индија, Виетнам и Мексико беа одговорни за речиси целиот пораст.

И покрај целиот раст на чистата енергија, фосилните горива сè уште го сочинуваат најголемиот дел од глобалната електрична енергија произведена минатата година, предизвикувајќи пораст од 1% на емисиите на глобалниот енергетски сектор. Научниците велат дека дури и да ги намалиме сите емисии на стакленички гасови денес, планетата ќе продолжи да се загрева со години поради количината на загадувачи кои веќе се додадени во атмосферата.

Аналитичарите очекуваат светот да користи уште повеќе електрична енергија во 2024 година. Но, се прогнозира дека производството на обновлива енергија ќе расте уште побрзо. Тоа може да значи пад од 2% (333 терават-часови) на енергијата генерирана од фосилни горива.

Треба да знаете
Moже да ве интересира