Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Вистински мостови инспирирани од евро банкнотите

Секој ден, милиони граѓани во еврозоната користат банкноти на кои се прикажани различни шарени, измислени мостови. Но, дали овие мостови навистина се измислени? Веќе не. Од 2013 година, имагинарните мостови прикажани на евро банкнотите можат да се видат во Холандија.

Мостовите на банкнотите првично беа дизајнирани во 2002 година за да се појават на валутата на ЕУ. Овие дизајни беа создадени за да претставуваат различни периоди од европската културна историја. Сместени на седумте различни евро банкноти—5€, 10€, 20€, 50€, 100€, 200€, и 500€—тие илустрираат Класична Антика, Римски период, Готски период, Ренесанса, Барок и Рококо, железна и стаклена архитектура, и современа архитектура од 20-тиот век.

Одлуката да се користат измислени мостови беше практична. Со само седум банкноти и 19 држави во еврозоната, користењето на вистински мостови би фаворизирало одредени земји над другите. За да се избегне ова, беа користени измислени мостови. Сепак, холандскиот дизајнер Робин Стам имаше поинаква визија и мислеше дека би било забавно да ги направи овие мостови вистински.

Сега, мостовите го опкружуваат новиот станбен проект наречен Het Land во поранешниот центар на урбан развој и предградие на Спијкенисе. Секој од седумте мостови беше моделиран точно според нивните соодветни банкноти, со тоа што бетон во боја се истураше во прилагодени дрвени калапи и нивните рабови се обликуваа како на банкнотите. Европската централна банка дури и ја поддржа идејата, давајќи писмо за одобрување.

Посетителите на Спијкенисе сега можат од прва рака да ги доживеат овие иконски мостови. Секој мост има знак кој го обележува најдоброто место за фотографирање што одговара на перспективата на евро банкнотата, овозможувајќи им на посетителите да го фатат совршениот кадар.

Во ова уникатно спојување на уметност и практичност, мостовите од евро банкнотите се претворија од имагинативни илустрации во опипливи структури. Она што некогаш служеше како симболични претстави на европското наследство сега стои како сведоштво за креативноста и генијалноста, нудејќи прекрасно изненадување за секој што ја посетува оваа област.

Извор: https://www.atlasobscura.com/places/euro-banknote-bridges

Преземено од Редакција Трн

Треба да знаете
Moже да ве интересира