Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Во Софија ќе се одржи Втората Црноморска безбедносна конференција на Меѓународната платформа за Крим

n FacebookShare on Twitter

Руската агресија против Украина ја поткопа безбедноста на Црното Море, Азовските региони, Европа и светот. Со цел да развијат ефективни стратегии како одговор на постоечките предизвици и да обезбедат одржлив развој за сите мирољубиви нации во регионот, Украина и Бугарија заеднички ја организираат Втората конференција за безбедност на Црното Море на 15 април во Софија, информираат од Министерството за надворешни работи на Украина.

Конференцијата е организирана од министерствата за надворешни работи и за одбрана на Украина и Бугарија, во партнерство со Центарот за одбранбени стратегии (Украина).

На конференцијата ќе учествуваат делегации од 42 земји и 8 меѓународни организации.

Учесниците на конференцијата ќе го анализираат влијанието на руската агресивна војна против Украина врз безбедносната ситуација во Црното Море и Азовските региони и пошироко, ќе разговараат за стратегиите за одговор на постоечките закани и ќе ја истражуваат иднината на регионалната безбедност. Имплементацијата на украинската формула за мир, исто така, ќе биде клучна тема на разговор.

Конференциска програма

Панел дискусија „Заеднички напори за заштита на стабилноста во тешкиот геополитички пејзаж“.

Панел дискусија „Победа над битката за Црното Море: Воена стратегија за Украина“.

Панел дискусија „Обезбедување на поморска стабилност: улогата на меѓународните организации во безбедноста на Црното Море“.

На 14 април, експертската мрежа на Меѓународната платформа за Крим ќе ја одржи и во пресрет на Конференцијата:

Панел дискусија „Стратешки преглед на безбедносната состојба на Црното и Азовското Море: перспективи и иднина“.

Панел дискусија „Светот во глобални промени: „Перспективи за унапредување на глобалната и црноморската безбедност“.

Специјална сесија „Руски практики на елиминирање на слободата на говор во привремено окупираниот Крим“.

Панел дискусија „Покривање на војна: Новинарството во воено време“.

За медиумска акредитација (краен рок за медиуми 13.04.2024): info@mfa.bg

Фронтлајн,

Треба да знаете
Moже да ве интересира