Македонската статистика на Меѓународниот ден за свесност за фрлање храна
Денес, 29 септември, се одбележува Меѓународниот ден за свесност за фрлање храна, иницијатива која има за цел да ја зголеми свесноста за глобалниот проблем на отпадот од храна и да поттикне акции за намалување на истото.
Глобални податоци
Според извештајот на Обединетите нации, во светот се фрлаат околу 931 милион тони храна годишно, што претставува приближно 17% од вкупната произведена храна за човечка потрошувачка. Ова не само што има економски импликации, туку и сериозно влијае на животната средина, со оглед на тоа што отпадот од храна е одговорен за околу 8% од глобалните емисии на стакленички гасови.
Ситуацијата во Македонија
Во Северна Македонија, податоците за отпадот од храна се ограничени, но достапните информации укажуваат на значителен проблем. Според проценките, отпадот од храна сочинува повеќе од 10% од цврстиот отпад генериран во земјата, односно околу 100.000 тони јадлива храна, најчесто од земјоделски вишоци.
Во Скопје, 27,1% од собраниот отпад е од домаќинствата, додека 42,7% од овој отпад се биоразградливи материјали. Проценките укажуваат дека уделот на биодеградливиот отпад ќе достигне 50% до 2036 година. Во биотехнолошкиот екосистем на Скопје, идентификувани се 2.707 субјекти кои работат со храна, од кои 1.383 се ресторани и 417 се кафулиња. Овие бизниси месечно фрлаат приближно 2.312 килограми отпад од цитрусни плодови.
Акции и решенија
Во одговор на овој проблем, UNDP во Северна Македонија спроведе проект наречен „Waste Into Food“, кој има за цел да ги намали количините на отпад од храна преку негово собирање и преработка во корисни производи. Првиот дел од проектот беше успешно завршен во Велес, со цел да се воспостават системски патишта за одговор на глобалните кризи поврзани со храна, енергија и финансии.
Како можеме да помогнеме?
- Планирајте ги оброците: Избегнувајте купување на вишок храна која може да се расипе пред да ја искористите.
- Чувајте ја храната правилно: Соодветното чување на храната може да го продолжи нејзиниот рок на траење.
- Користете остатоци: Бидете креативни во користењето на остатоците од храна за подготовка на нови оброци.
- Донација: Ако имате вишок храна која е безбедна за консумирање, разгледајте можности за нејзина донација на оние што имаат потреба.
Секој од нас може да придонесе за намалување на отпадот од храна. Со свесност и одговорност, можеме да направиме значителна разлика во зачувувањето на ресурсите и заштитата на животната средина. Започнете денес – секој мал чекор е важен