Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Во Северна Митровица протест поради укинување на динарот во Косово

 Србите во Северна Митровица протестираат поради одлуката на косовските власти за укинување на српскиот динар и воведување на еврото како единствена валута во Косово.

Протестот се одржува во близина на главниот мост на реката Ибар, а демонстрантите се од сите општини во кои живее српска заедница.

На мостот на Ибар се присутни припадници на косовската полиција и припадници на мировната мисија на НАТО на Косово, КФОР.

Од 1 февруари во Косово стапи во сила уредбата на Централната банка на Косово (ЦБК) со која се исклучува српскиот динар за плаќање. 

Треба да знаете
Moже да ве интересира