Италијанската кујна е блиску до официјално признавање како нематеријално културно наследство на човештвото од страна на УНЕСКО, откако техничкиот комитет на експерти даде позитивен првичен извештај за номинацијата. Финалната одлука се очекува во декември.
Техничката оценка на УНЕСКО беше објавена во понеделникот и препорачува италијанската кујна да биде впишана во Листата на нематеријално културно наследство, по заедничката иницијатива на италијанските министерства за култура и земјоделство.
„Прекрасно е да се види интересот со кој се следи признавањето на италијанската кујна како наследство на УНЕСКО“, изјави министерот за земјоделство, прехрана и шумарство, Франческо Лолобриџида, нагласувајќи дека јавноста треба да почека до 10 декември за конечната одлука.
Професорот Пиер Луиџи Петриљо, кој го уреди досието за номинацијата, истакна дека позитивниот првичен извештај е охрабрувачки, но дека Интергуверменталниот комитет што ќе заседава во Индија во декември има можност целосно да ја преиспита одлуката.
Италија веќе има неколку елементи впишани на листата на нематеријално културно наследство на УНЕСКО, меѓу кои: уметноста на неаполитанскиот ‘Пицајоло’ (2017), уметноста на стаклените перли (2020), практиката на опералното пеење (2023) и рачното ѕвончење (2024).
Комитетот на УНЕСКО ќе заседава во Њу Делхи, Индија, од 8 до 13 декември 2025 година.

