Докажано е дека редовниот појадок помага во намалување на ризикот од развој на дијабетес тип 2, кардиоваскуларни болести и дебелина. Исто така, постојат докази дека јадењето здрав појадок помага во функцијата на мозокот, особено на меморијата и фокусот, велат од Универзитетот во Калифорнија, пишува АОЛ.
Сега, новото истражување откри дека овесната каша може да промовира долговечност.
Во тест-групата на неодамнешното истражување на American Journal of Lifestyle Medicine беше вклучена 105-годишна жена. Еден чекор во нејзината нормална дневна рутина беше јадењето овесна каша.
„Се сеќавам и на една студија од пред околу 10 години од Журналот на Американското медицинско здружение во која учесниците вклучија овесна каша во нивната исхрана“, рече докторот. „И студијата откри намалување на прераната смрт кај оние кои редовно јаделе овесна каша“.
Други студии за здравствените ефекти покажуваат дека овесната каша може да доведе до намалување на нивото на холестерол и подобрување на нивото на шеќер во крвта, што може да ги намали шансите за срцеви заболувања и дијабетес.
Овесната каша е лесна за подготовка, ефтина и прилагодлива за личните вкусови; луѓето можат да додаваат состојки како овошје, јаткасти плодови, семки, путер од јаткасти плодови и зачини.
Еве четири здравствени придобивки што ги нуди овесната каша.
Овесната каша ја намалува шансата за развој на срцеви заболувања и дијабетес, нотира студијата.
„Веруваме дека механизмите за ова се намалување на апсорпцијата на холестеролот во телото и подобра контрола на инсулинот во системот, што влијае на нивото на шеќер во крвта во телото“, објаснуваат научниците.
Овој појадок може да помогне да се избегнат и настинките и зимските здравствени проблеми.
„Ова е затоа што минералите како селенот и бакарот ги зајакнуваат белите крвни зрнца – тип на клетка што се бори против болести и инфекции“, според Health Reporter, веб-страница за медицински информации.
Состојките на овесната каша, исто така, можат да ги подобрат имунолошките реакции и можат „да се борат против патогените, да ги отстранат туѓите супстанции, да се борат против несаканите бактерии и да спречат долгорочни болести“, исто така според Health Reporter.
Не само што овесната каша е добар појадок кој задоволува и заситува, придобивките од варењето исто така можат да му помогнат на цревата.
Овесната каша е фантастичен извор на растворливи влакна, вели Британи Кингри, регистриран диететичар кој е директор за диететика за CoreLife Novant Health во Шарлот, Северна Каролина.
„Овесната каша содржи бета-глукани, кои се форма на растворливи влакна кои се раствораат во вода и се претвораат во густа супстанција слична на гел во цревата“, рече таа.
„Ова ќе ви помогне да го забавите вашето варење, да го зголемите растот на добрите бактерии во цревата и да помогнете со намален одговор на гликоза во крвта, како и време на одговор на инсулинот“.
Можете да го започнете вашиот ден чувствувајќи се како победник во исхраната.
„Овесната каша е неверојатно густа со хранливи материи, полна со повеќе витамини и минерали како што се железо, цинк, фосфор, магнезиум, бакар, фолна киселина и витамини од групата Б, да наведеме неколку“, рече Кингри.
Иако овесната каша е корисен избор за појадок со нутритивни предности, доколку се консумира без мерка може да се појават и контраефекти, велат експертите.
„Иако овесната каша има прекрасни придобивки и е полна со влакна, мораме да бидеме внимателни колку и каков тип на овесна каша внесуваме во нашата исхрана“, предупреди Кингри.
Еве што да знаете.
За подобра рамнотежа на групите на храна, Кингри препорача да додадете малку протеини во вашето мени за појадок.
„Треба да се погрижиме да не го јадеме само по себе, туку да го комбинираме со протеини за да помогнеме во стабилизирањето на шеќерот во крвта“, вели Кингри.
„Можете да го направите ова со додавање на јаткасти плодови, протеински прав (погрижете се да додадете дополнително вода или ќе стане зрнеста) или путер од јаткасти плодови во овесната каша или едноставно со додавање на посно месо за појадок на страна“.
Ако некое лице има дијабетес или отпорност на инсулин, овесната каша можеби не е најдобрата опција поради високата количина на јаглени хидрати, рече Кингри.
Треба да се внимава и при купувањето овесна каша заради оние опции со „додадени шеќери или алтернативи на шеќер“, укажува Кингри. „Секогаш се предлага да се купи обичен овес за да се помогне во ограничувањето на содржината на шеќер“.
Друга работа што треба да се знае, рече Кингри, е дека додека овесот е природно без глутен, некои видови овесни пакувања може да се контаминираат за време на обработката или ракувањето.
Затоа треба да се бараат опции без глутен и да се обрне внимание на етикетирањето на брендовите кои се сертифицирани без глутен.