Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Фросина Пармаковска се овенча со наградата Рациново признание за романот „Сѐ уште можам нешто да сторам“

Синоќа во Велес, во рамките на програмата на Рацинови средби на Фросина Пармаковска и беше врачена наградата Рациново признание за нејзиниот „Сѐ уште можам нешто да сторам“, која како како книга бр. 226 во едицијата „ПРОаЗА“ ја објави издавачката куќа „Или-Или“.

„Сѐ уште можам нешто да сторам“, на една од најпроминентните млади авторки денес, е роман за денешнината, за реалноста која е таква каква што ја гледаме, таква каква што ја живееме со сите недостатоци, предизвици и последици од стапиците што ни ги носи современото живеење, соопшти издавачот.

Како и во другите романи на Пармаковска, и во овој роман се доминантни психологизацијата на главнот и останатите ликови од една страна, но и личните подеми, падови и резултирачкиот раст, созревање на главниот лик од друга страна. Ова е роман за суштинската промена однатре, промена која настапува како резултат на силни и длабоки потреси, искрени соочувања со Себеси, долги разговори во себе низ бројни непроспиени ноќи, роман за чудесното, соништата и постојаното поместување на границата помеѓу тие два света: реалното и чудесното.

Фросина Пармаковска е родена во Скопје, во 1985 година. Дипломирала на Филолошки факултет, Катедра за општа и компаративна книжевност. Магистрирала на Институт за македонска литература, на Културолошки студии.

Авторка е на романите „Пишувајќи ги изгубените топки“, „Вишнова хроника“, „Одбројување“, кој беше прогласен за роман на годината за 2017 година и „На враќање“.

Годинешното, шеесет и прво издание на Рациновите средби, се одржуваат под слоганот „Рацин – македонска меморија“.

Треба да знаете
Moже да ве интересира