Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Во Кумровец се собраа десет илјади луѓе за Денот на младоста и Тито

Традиционалната манифестација во Хрватска „Ден на младоста – на радоста“ со која беа одбележани 132 години од раѓањето на Јосип Броз Тито, во саботата во Кумровац собра десет илјади посетители.

Организатори на настанот, кој се одржува под слоганот „Во младоста е радоста – во радоста е младоста“, се Сојузот на здруженијата „Јосип Броз Тито“ од Хрватска, Крапинско-загорската жупанија и општина Кумровец, а програмата започна со положување венци и палење свеќи пред споменикот на Јосип Броз Тито.

Фотографија за сеќавање пред споменикот на Тито

Претседателот на Здружението на друштвата „Јосип Броз Тито“, Јован Вејновиќ, им се заблагодари на насобраните што дојдоа во Кумровец за да „искажат најголема почит кон човекот кој е роден во овие ридови“.

На собирот беше и поранешниот хрватски претседател Стипе Месиќ

„Дури и од денешна перспектива, или особено од денешна перспектива, ни треба повеќе од кога било, поради она за што се залагаше, што создаде и што ни остави. Му ги должиме сите придобивки што ги уживавме под негово водство“, изјави Вејновиќ.

Продажба на сувенири

Претседателот на Здружението на антифашистички борци и антифашисти на Хрватска, Фрањо Хабулин, рече дека историјата на овие простори е „како што беше, ниту поубава ниту погрда“, и накратко се осврна на моменталната состојба.

„Мислам дека во идеолошка смисла, Хрватска се врти надесно, а тоа значи историски ревизионизам кој би испишал нова историја, кој би ги претворил победниците во губитници и обратно, би ги прикажал поразените војски како вистински и патриоти и како победници. во Втората светска војна. Тоа е она што не можеме и не го прифаќаме“, рече Хабулин.

Како и претходните години, во Кумровец пристигна поранешниот хрватски претседател Стјепан Месиќ кој „Денот на младоста и радоста“ го нарече „голема традиција“.

„Мило ми е што има многу млади луѓе и што луѓето се уште знаат да ја ценат улогата на Тито во историјата на нашата нација, бидејќи без него ќе беше сосема поинаку. Тој ни овозможи денес да ги имаме овие процеси во овој дел од Европа“, рече Месиќ.

Тој додаде дека има „оние кои сакаат да ја променат историјата, да прават губитници од победниците и обратно“.

Треба да знаете
Moже да ве интересира