Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Светот што денеска го живееме беше сон на Никола Тесла

Тесла беше и поет, дојде од нашата иднина, но и таму се врати. Научната работа на Тесла допрва доаѓа, ќе ја разберат генерациите кои допрва доаѓаат и кои треба да ја продолжат неговата работа

Дејан СТОЈИЉКОВИЌ*

Во едно од ретките интервјуа што ги дал во текот на својот краток живот, великанот Бранко Миљковиќ рекол: Сите вистински формули на светот се поетски. Често зјапам во формулите на Ајнштајн и верувам дека и тие можат да се пеат. Современата физика би можела да ја земе линијата на Бодлер како епитаф: „Човечкиот пат води низ шума од симболи: „Зборовите се моќта и рамката на светот“. Сè што се случува се случува во областа на јазикот и симболите, без разлика дали се работи за атоми или ѕвезди“.

Прашањето што логично се поставува е: Ако може да се препеат научните формули, дали е можно обратно? Дали поезијата може да се преведе во формули? Во науката? И ако тоа е можно, каков човек е способен да го направи тоа?

Со голема веројатност – исклучителен човек.

Дали Никола Тесла бил таков човек? Прометеј кој по цена на голема лична жртва му донесе светлина на човештвото? И буквално и преносно.

„Ширењето на цивилизацијата може да се спореди со ширењето на огнот. Прво тоа е тивка искра, потоа треперлив пламен, а потоа силен оган што расте посилно и побрзо“, рече еднаш Тесла.

Низ каква шума на симболи поминал и што запознал и научил генијалецот од Смилјан таму?

Многу години подоцна, орди научници се обидуваат да го дешифрираат неговото огромно наследство. Тесла како да дојде на овој свет да и постави прашање на цивилизацијата, загатка, на која само тој го знае одговорот и да си замине, оставајќи го светот во сомнеж и сомнеж, враќајќи се на светлината од која дошол.

Самиот Тесла го објасни тоа повеќе од едноставно:

„Дарот на менталната енергија доаѓа од Бога, врховното суштество, и ако ги концентрираме нашите мисли на таа вистина, стануваме во хармонија со оваа голема сила. Мајка ми ме научи дека целата вистина треба да се бара во Библијата“.

Кога ќе ги прочитате овие негови зборови, сте во искушение да помислите дека нема разлика помеѓу наука и магија. А таа магија се нарекува наука која умот на луѓето сè уште не може да ја сфати. волшебникот Тесла гледаше на светот со други очи, навлезе во неговите други димензии и длабоки тајни и оттаму црпеше инспирација за својата научна работа.

„Па, тој беше научен шаман“, вели Влада Пиштало, добитник на наградата на НИН за неговиот роман за Тесла. „А новата тајност го карактеризира духот на времето, без разлика дали се работи за зомби, вампири (уште една српска приказна што беше примена во Америка) или волшебници. Тесла беше научен волшебник. За да го опишам неговиот и конфликтот на Едисон, речиси дословно цитирав делови од српската бајка „Волшебникот и неговиот чирак“.

Во својата книга „Тесла: пронаоѓач на модерното“, американскиот автор и директор на „Мидвест чиста енергија“, фонд за заштита на животната средина, даде впечатлив и концизен поглед на Тесла и неговиот придонес за човештвото:

„Овој плоден поединец ја предвиде појавата на мобилни телефони, ласерското оружје, вештачката интелигенција, Интернет, телефакси и ховеркрафт. За време на неговиот живот, Тесла поднесе околу триста патенти и донесе електрични мотори, роботи, далечински управувач и радио во модерната економија. Според тврдењата на Американскиот институт за електроинженери на почетокот на дваесетипрвиот век, „ако ги отстраниме од нашиот индустриски свет резултатите од работата на г-дин Тесла, тркалата на индустријата ќе престанат да се вртат, нашите електрични автомобили и возовите ќе застанат, нашите градови ќе бидат потопени во темнина, нашите фабрики ќе бидат мртви и неподвижни, исто така, Тесла објави романтични идеи што го заматуваат неговото наследство. Тој ги претстави плановите за комуникација со интелигентни суштества од други планети, за читање мисли со приклучување на телевизиска опрема на мрежницата и за безжично испраќање електрична енергија низ земјата, така што секој може да ја користи буквално без трошоци. Затоа, можеби не е изненадувачки што во некрологот во Њујорк Тајмс се вели дека овој отсутен истражувач бил „повеќе од практичен деловен човек“. Тоа беше искористено од несовесни бизнисмени. А сепак, седумдесет и пет години по неговата смрт, креативноста и трудољубивоста на Тесла продолжуваат да инспирираат. Илон Маск неодамна донираше 1 милион долари за да ја претвори поранешната лабораторија на Тесла на Лонг Ајленд во музеј. Можеби угледот на пронаоѓачот ќе биде вратен и можеби Никола Тесла конечно ќе ја добие славата што ја заслужува“.

Почетоците: „Ти си препаметен“

Нашите први обиди се целосно инстинктивни, поттикнати од имагинација, живи и недисциплинирани. Со возраста, стануваме поразумни, посистематски и поконструктивни. Но, овие рани импулси, иако не веднаш креативни, претставуваат значаен момент и можат да ги одредат нашите судбини. Навистина, како што сега го чувствувам, да ги разберев и негував тогаш наместо да ги задушувам, ќе му оставив многу повеќе на светот. Но, дури на зрела возраст сфатив дека сум пронаоѓач. – Никола Тесла, од текстот на авторот објавен во американското списание Electrical Experimenter, 1919 г.

Никола Тесла е роден во малото гратче Смиљан, кое во тоа време припаѓало на Австриската империја и според пописот од 1847 година имало само 1.871 жител, од кои повеќето биле православни Срби. Ова население било донесено во Лика и населено од Османлиите во 1577 година за време на владеењето на Фехад-паша и главно се занимавало со сточарство. Тие беа толку добри во оваа работа што турските власти им доделија подобра земја во околината на утврдените градови. Подоцна Смилјан ќе стане дел од т.н „Воена територија“ или „Воени граници“ (германски: Militärgrenze, унгарски: Katonai határőrvidék, романски: Graniţă militară) територија што ја опфаќала јужната гранична област на Хабсбуршката монархија, а подоцна и Австриската империја и Австро-унгарската монархија . Дејствуваше како тампон зона против провалните кражби од Отоманската империја, нешто слично постоело и во средновековна Србија во форма на т.н. „Краини“. Жителите на овие зони биле познати како „Краишници“ или граничари (германски: Гренцер), колонисти меѓу кои претежно имало Срби, Хрвати и Германци. Нивната обврска била да ги бранат границите на монархијата, за возврат добивале земјишни поседи.

Тесла е роден на 28 јуни 1856 година по стариот календар или на 10 јули според новиот календар, во тоа мало место во Лика, тој беше четврто дете (од пет) на Милутин, српски православен свештеник и неговата мајка Георгина.

Милутин Тесла (Радуч, 3 февруари 1819 – Госпиќ, 17 април 1879) бил потомок на воено семејство, неговиот татко Никола бил офицер, неговиот брат Јосиф, исто така, бил граничен офицер во Митровица. Нивната семејна слава беше Свети Ѓорги. Милутин бил предодреден за кариера како војник и офицер, по германското училиште што го завршил во Госпиќ, се запишал во воено училиште кое набрзо го напуштил, наводно поради послабата физичка конституција и неможноста да се навикне на не -Толку лесен воен живот. Набргу влегол во Богословијата во Плашко и дипломирал во 1845 година. Својата служба ја започнал како ѓакон, потоа бил ракоположен за свештеник.

Што се однесува до презимето Тесла – постојат различни верзии.

За почеток, „тесла“ е еден вид столарски и градежен алат и се користи, покрај за резба и обработка на дрво, за – вадење клинци. Во родните делови на Србија, оваа алатка го има своето име од турско потекло – „кесер“.

Мајката на Никола, Георгина Ѓука Тесла, родено Мандиќ, (1822-1892) била потомок на познатото семејство Будисављевиќ од Лика. Нејзиниот дедо бил прото Томо Будисављевиќ, познат и како Томо благородник Будисављевиќ – Приједорски (1750-1825). Инаку, можеби најпознатиот потомок на Будисављевиќи е сопругата на доживотниот претседател на Југославија – Јованка Броз, чие моминско презиме е Будисављевиќ.

Покрај Никола, Георгина ги родила братот Дане и сестрите Анџелина, Марица и Милка.

Тесла ја обожавал својата мајка и верувал дека од неа го наследил својот инвентивен дар.

Имено, таа сама направила пронајдоци кои и ја олесниле работата во домаќинството.

Во едно интервју, многу години подоцна, Тесла, тогаш веќе познат научник, ќе каже:
„Морам да и се заблагодарам на мајка ми за сета дарба на пронајдокот што ја поседувам…“ и потоа додава: „Вешта и снаодлива, уште од мала измислувала разни уреди и од бескорисни работи правела корисни работи“.

Таткото на Тесла исто така бил надарен човек и поседувал голема библиотека која била од голема корист за образованието на Никола и била епицентар на неговото детство. Покрај поезијата, бил фасциниран од јазиците и како природно надарен и љубопитен, брзо совладал неколку од нив.

„И вежбите што ми ги даде татко ми мора да беа исклучително корисни“, се сеќава Тесла подоцна.

„Тие се состоеја од секојдневни задачи. Ме замоли, на пример, да ги погодам туѓите мисли, да ги откријам недостатоците на формата или изразот, да повторувам долги реченици или да бројам напамет. Нема сомнеж дека многу беа корисни тие дневни часови, чија цел беше зајакнување на меморијата и расудувањето, а особено критичкото размислување… Најмногу ги сакав книгите. Татко ми имаше голема библиотека и секогаш кога можев се трудев да ја задоволам мојата страст за читање. Татко ми не ми го дозволуваше тоа и би збеснал ако ме фати на дело. Кога ќе забележи дека тајно читам, ќе ги криеше свеќите од мене. Не сакаше да си ги расипувам очите. Но, го набавував лојот, ги правев фитилите, ги истурав тенките стапчиња од лој и секоја вечер додека другите спиеја, откако ќе ги приклучев сите клучалки и пукнатини, читав до зори кога мајката веќе ја започна својата макотрпна работа. Во една прилика наидов на еден роман со наслов „Абафи“ (синот на Аба), српски превод на познатата унгарска писателка Јожика (Јосика). Оваа работа некако ми ја разбуди слабата волја и почнав да вежбам самоконтрола. Отпрвин, мојата решителност се стопи како априлски снег, но набрзо ја надминав слабоста и почувствував задоволство да го правам она што го сакав како никогаш досега. Со текот на времето, оваа напорна духовна вежба стана моја втора природа…“

А потоа додава:

„Луѓето раскажуваа смешни приказни за мене…“.

На крајот од третото одделение на училиште, Никола Тесла тешко ќе се разболи. Отишол на одмор во Госпиќ и таму почнал да се чувствува слаб и лошо. Дијагнозата беше сериозна – колера. Во тоа време, болеста често била проследена со смрт. Во тоа време, младиот Никола му ја открил на својот татко својата стара желба – да студира технологија. Тоа не само што се коси со плановите што стариот прото ги имал за него, туку и со семејната традиција. Имено, се очекуваше Никола да влезе во Богословијата и еден ден самиот да стане свештеник, како неговиот татко и дедо. На крајот, Милутин Тесла попуштил и му дозволил да студира технологија, малку под влијание на болеста на неговиот син, која траела речиси девет месеци, а тој малку попуштил пред убедувањето на неговата сопруга.

Никола Тесла дипломирал на 17 години, летото 1873 година, со многу добри резултати.

Во својата младост, Тесла не бил осаменик и ексцентричен како што често се мисли. Сакал да се дружи, особено со девојки, а една од неговите рани љубови беше виното. Подоцна во интервју ќе каже дека испил езеро виски и вино и дека згрешил што престанал да пие ракија, бидејќи тоа ќе му го „продолжи животот за најмалку 20 години“. Кога подоцна заминал во Америка, ја развил својата фасцинација за вискито, кое го обожавал, делумно како резултат на фактот што навистина не ги сакал американските вина. Во 1890 година, во писмо до неговиот вујко Петар, тој се пожалил: „Здравјето ми е доста добро. Најлошо е што немам добро вино. Со задоволство би платил ако можам да го набавам во мали шишиња, бидејќи во големи шишиња е незгодно бидејќи малку пијам“.

Потоа стручно заклучува:

„Квалитет, а не квантитет“.

Или како што би рекол друг гениј, Алфред Хичкок:

“Помалку е повеќе.”

Икар учи да лета

„Читав многу книги, а на 24 години многу од нив ги знаев напамет. Особено Гетеовиот Фауст“.
Никола Тесла

Никола Тесла започнал да студира електротехника во 1875 година, две години по неговото дипломирање. Негов избор ќе биде Политехничкото училиште во Грац. Кога се запишал имал само 19 години. Се фрла во студиите, учи напорно, дури и во слободно време, без проблем и со високи оценки полага испити, израснувајќи во примерен студент. Тој чита многу, особено Волтер, спие многу малку, само четири часа на ден.

Тој подоцна ќе каже за тоа:

„Колку спијам? Речиси никогаш не спијам! Потекнувам од долговечно семејство, но сите сме лошо спијачи. Како и моите предци, очекувам да живеам најмалку сто години. И не ме загрижува недостатокот на сон. Понекогаш одморам по еден час, или малку повеќе. Само повремено, еднаш на неколку месеци, можам да спијам по четири или пет часа. Потоа се будам речиси наполнет со енергија, како батерија. Ништо не може да ме спречи после ваква ноќ, тогаш чувствувам голема сила. Значи, нема сомнеж дека спиењето ја враќа енергијата, ја зголемува. Но, тоа не е пресудно за нечија благосостојба, особено ако се работи за луѓе кои вообичаено спијат кратко“.

Сепак, работите се развиваат во лоша насока. Ја губи веќе стекнатата стипендија за сиромашни студенти од Воена Краина, т.н. стипендија на Царско-кралската генерална команда.

Така започнува многу турбулентен период во животот на Тесла, обележан со талкања, боемштина, па дури и коцкање. Два пати се обидел (во 1876 и 1878 г.) да добие стипендија од Матица Српска од Нови Сад. Двата пати е одбиен. Тоа остави дамка на оваа инаку угледна институција. Но, кој, реално, тогаш можеше да знае дека непослушниот скитник од Лика е всушност иден генијален научник кој ќе го промени светот? Татко му го враќа дома, но неволјите не завршуваат тука – Милутин Тесла умира на 30 април 1879 година.

Никола решава да го испочитува аманетот на татко му и оди да ги заврши студиите, но поради процедурални проблеми работите не одат како што треба, тој упорно учи, не ја напушта библиотеката, а остатокот од времето го поминува по кафеани.

На крајот – тој решава да се скраси. Ќе најде работа и ќе престане да биде товар на семејството. Се вработува како телефонски техничар во телеграфската компанија во Будимпешта, односно – во американската компанија „Централна телефонска централа“. Неговиот гениј не мирува, се раѓа првиот изум – засилувачот на звукот. Според некои – тоа е првиот звучник. Во наредниот период имал вистинско просветлување, шетајќи со пријател во паркот во центарот на Будимпешта, рецитирал делови од „Фауст“ и тоа го инспирирало да почне да црта со стап во песок, набрзо тие линии биле преклопени во линии на силите на ротирачкото магнетно поле. Шест години подоцна тој дијаграм ќе го претстави на предавање пред Американскиот институт за електроинженери.

Тоа беше 1881 година и во текот на таа година тој ќе развие скици и дизајни од својот ум, а потоа, една година подоцна, ќе се пресели во Париз. Тој живее во населбата Сан Марко, таканареченото „предградие на мачениците“ во сиромашен стан што му го изнајмила една вдовица. Тој наоѓа работа во компанијата на Едисон, како инженер. Потоа патува во Стразбур каде го потпишува првиот деловен договор за производство на првиот асинхрон мотор. Така, во 1883 година, во Стразбур беше создаден првиот асинхрон мотор кој го користи принципот на ротирачко магнетно поле на наизменична струја. На овој начин, Тесла се објави пред светот и го започна развојот на полифазни системи и уреди со ротирачко магнетно поле.

Американскиот сон

„Светот во кој живееме денес е сонот што прв го сонува Никола Тесла“, Ев Хјусон, како Ен Морган, во филмот „Тесла“ (Мајкл Алмереида, 2020 година)

Никола Тесла ја избричи главата во САД на 28-годишна возраст. Како и повеќето емигранти, тој најпрво дошол на американско тло преку Њујорк (со „четири центи во џебот и план за летечка машина“), кој во тоа време беше преплавен со бегалци и бегалци од Европа. Беше јуни 1884 година, еден млад човек од Лика, полн со сила и со многу желби и соништа во својот куфер, носел со себе писмо со препораки од неговиот поранешен работодавец Чарлс Батчелор, кое првенствено било адресирано до Томас Едисон. Во него, Батчелор директно му се обраќа на познатиот научник со следниве зборови:

„Познавам двајца големи луѓе, а ти си еден од нив; другиот е овој млад човек“.

Тоа беше најдобрата можна препорака. И не треба да го изгубиме од вид фактот дека Бачелор беше главниот соработник и партнер на Едисон кога станува збор за Стариот континент.
Тесла на почетокот не беше ентузијаст за Америка. Кога ги виде облакодерите на Њујорк и зафатените автомобили и луѓето кои сакаат мравки како ги галат широките и долги улици на Големото јаболко, не го криеше разочарувањето од она што го виде. Њујорк му изгледаше антицивилизациски, за разлика од европските градови како Париз или Грац каде што претходно работел и живеел.

„Она што го оставив зад себе беше убаво…“, ќе се присети подоцна Тесла. „Уметнички и фасцинантен во секоја смисла. Она што го најдов овде беше механичко, грубо и непривлечно. Америка, цивилизациски, е цел век зад Европа“.

Самиот Њујорк беше под монополот на Едисон во тоа време, и покрај фактот што неговиот систем за снабдување со директна струја беше исклучително опасен, поради техничките несовршености и недостатокот на соодветна изолација. Градот светеше како новогодишна елка осветлена од светилки напојувани од големата електрична табла на улицата Перл. И покрај овие недостатоци, њујорчаните брзаа со голем ентузијазам да ги наелектризираат своите домови и нивните животи, меѓу нив и богатиот банкар Џон Пиерпант Морган постариот (1837 – 1913), човек кој се збогатил искористувајќи ја својата доминација на Вол Стрит за време на т.н. наречената „Златна доба“ и кои веруваа во напредок, индустријализација и надмоќ на технологијата. Во одреден момент, тој ќе стане соработник на Тесла и финансиер на неговите проекти.

Во меѓувреме, Тесла успеа да стигне до Едисон и да му ги претстави своите проекти, вклучително и неговата идеја за мотор со наизменична струја. Меѓутоа, на изненадување на Тесла, големиот научник знаел многу малку за наизменична струја и, за да биде уште полошо, целата идеја му звучела како конкуренција. Интуицијата на Едисон во тој случај не го изневери, бидејќи токму на тоа поле ќе се води познатата „Војна на струите“, се разбира, тоа беше повеќе интуиција на бизнисмен отколку на научен човек.

Сепак, Едисон го ангажирал Тесла и му дал задача да направи подобрувања во неговите „фабрики за електрична енергија“ за кои му ветил тогашни 50.000 долари. Тоа се околу милион и триста илјади во денешни долари.

Веднаш на почетокот имаше несогласување бидејќи се судрија двајца генијалци. Но и две сосема различни луѓе. Тесла беше целосно посветен на науката и ја сметаше својата работа за мисија, а својот талент за дар од Бога. Од друга страна, Едисон беше далеку попрагматичен, одличен во пресметките и проценките, особено оние кои не се однесуваа на науката, туку на бизнисот на неговата компанија. Самиот нивниот креативен процес беше драстично различен. Тесла би ги составил своите проекти во главата до неверојатни детали (помогнат од фотографската меморија што Едисон ја немал) и се потпирал на инспирацијата за која верувал дека доаѓа од места каде што постои „чиста енергија“. Едисон не бил таков фанатик, тој бил она што Англосаксонците го нарекуваат „човек со обиди и грешки“, тој верувал дека успехот е резултат на 95% напорна работа и само 5% талент и научил во текот на процесот на создавање, најмногу од сопствените грешки. Конечно, Едисон бил самоук, додека Тесла дипломирал на престижни европски училишта. Конфликтот и неизбежната разделба беа зад аголот. Откако Тесла ја завршил својата задача за помалку од една година и ги редизајнирал и подобрил погоните на Едисон, толку многу што нивниот приход вртоглаво пораснал, тој ги побарал ветените пари од својот работодавец.

Сепак, Едисон решил да го направи тоа, и покрај огромната сума пари што се слевала во компанијата „Edison’s Machines“ и фактот дека за тоа е многу заслужен Тесла, бизнисменот и научник решил да не го одржи зборот и на тој начин засекогаш нацртал линија која на поделба меѓи нив двајца до крајот на животот. Наместо да му даде на Тесла чек од 50.000 долари, Едисон го опишал своето ветување како само „гест на добра волја“ и му понудил покачување од 10 долари неделно. Со сето тоа што го кажа:

„Кога ќе станеш вистински Американец, млад човек, ќе знаеш што е американска смисла за хумор.

Тесла беше шокиран и згрозен во исто време.

Вака ја опишува оваа епизода Владимир Пиштало во својата книга „Тесла, портрет меѓу маски“:

„Примерниот морал на Тесла не може да се спореди со уличната цврстина на Едисон. Тесла до сега беше балерина пред газдата. Успеал да ја прегази пајаковата мрежа. Цела година го гледаше тој заљубен човек. Чиракот на волшебникот мислел дека злото доаѓа од недоразбирања. Тој веруваше дека надарените луѓе се природни сојузници“.

На потешкиот начин, Тесла сфати дека не е баш така, и дека најдобар сојузник на Едисон е господинот Долар.

Веднаш поднесе оставка.

Со овој потег Тесла не само што ја загрози својата научна кариера – туку и постоењето.

Толку многу што мораше извесно време да се издржува со напорна физичка работа. Се преселил во сиромашен кварт каде можел да изнајми „кревет“ за десет центи, оброкот бил четири центи. Копал траси за њујоршката пруга на Третата авенија.

Гладувал, но штедел за да оди во операта Метрополитен, каде ја гледал Вагнеровата „Зигфрид“. Започнале да му доаѓаат повеќе идеи, повеќе илуминации…

„Горев од желби и тие се множеа како глави на хидра“, напиша тој. „Бев обземен од размислување за болката во животот, за смртта и религиозниот страв. Живеев во постојан страв од зли духови и други нечесни чудовишта на темнината. И тогаш, одеднаш, дојде до голема промена што го промени целиот мој живот“.

Тоа се случило.

Низ Њујорк се прошири веста дека инженер, странец со необичен талент, работи како копач за живот. Итрите бизнисмени му фрлија око и доаѓаа кај него со понуда да направат подобро електрично осветлување. Тој основа компанија што ја нарекува „Tesla Electric Light & Manufacturing“, успева во својот план и прави сијалица која е поефикасна и естетски поубава од постојните, но тука е неговото целосно отсуство на смисла за работа и бизнис. Инвеститорите го собраа целиот крем и задоволно ги триеја рацете, а Тесла остана со безвредни акции на компанијата и други сертификати.

Сепак, сè не е толку црно. Богатиот А.К. Браун од американската компанија „Вестерн унион“, доаѓа со богата понуда, одлучува да вложи половина милион долари од тогашните пари во идеите на Тесла поврзани со развојот на моторот со наизменична струја. Тесла се фрли на работа и првите резултати дојдоа многу брзо. „Моторите што тогаш ги создадов беа токму онакви какви што ги замислував“, напиша Тесла, но патот до комерцијална употреба на таков мотор, особено во град и земја што беа притиснати од монополот на компанијата на Едисон, беше долг и неизвесен.

AC/DC

„Не се занимавам со гатање, не сум гатач, не ја кажувам судбината на луѓето и не сум пронаоѓач. откривам. Јас сум откривач на принципите што постојат“.
Никола Тесла

На крајот на 1887 година, Тесла аплицираше за седум патенти кои содржат системи на генератори, трансформатори, далноводи, мотори и осветлување. Неговите идеи се пред своето време, фасцинантни и зачудувачки во исто време, а патентите за кои аплицирал се најважни после телефонот.

Ова го привлече Џорџ Вестингхаус (1846-1914), индустријалец од Питсбург кој веруваше дека ротирачкото магнетно поле на Тесла е иднината на технологијата и мислеше дека неговите патенти ќе овозможат пренос на електрична енергија на големи растојанија. Тој дошол во лабораторијата на Тесла со конкретна понуда: ќе ги купи патентите за 60.000 долари, 5.000 во готово плус 150 акции од неговата компанија „Вестингхаус корпорејшн“. Згора на тоа, Тесла побарал хонорар – долар по продаден волт, и договорот беше постигнат.

Невнимателен и невнимателен со парите, тој брзо го потроши најголемиот дел од новооткриеното богатство на подобрување на лабораторијата.

Всушност – тоа беше почеток на војната.

Таа војна ќе остане запаметена во историјата под името „Војна на струите“.

Поранешниот шеф на Тесла, Томас Едисон беше крал на дистрибуцијата на електрична енергија, неговата еднонасочна струја беше стандард не само во САД, туку и во Европа. Неговата струја ги осветли американските и европските градови со блескаво светилки.

Сепак, работата на Тесла на ротирачкото магнетно поле беше поиновативна и со многу поголема перспектива. Освен тоа, Тесла разви систем за производство, пренос и употреба на наизменична струја, а Вестингхаус со своето богатство и амбиција го овозможи тој систем, не само во научна, но и во комерцијална смисла стана конкурентен на Едисон.

Едисон сфатил дека многу лесно може да го изгуби својот монопол.

Затоа решил да дејствува.

Но, не како научник, ниту како господин, тој се одлучи за пропагандна војна во која не само што го нападна системот на наизменична струја како „опасен“ и „неверодостоен“, туку и неговиот творец, Никола Тесла, „новодојденец“ и „неамериканецот“ кој беше во печатот почна да го третира како типичен пример за „луд научник“.

Вестингхаус подоцна ќе се потсети:

„Се сеќавам дека Том Едисон рече дека неговата еднонасочна струја е како река која мирно плови кон морето, додека нашата наизменична струја е слична на бура која уништува се пред себе. Замисли го тоа! Тие дури имаа и професор по име Харолд Браун кој трчаше наоколу и им предаваше на публиката… каде што честопати им пушташе на коњите и кучињата наизменична струја за да покаже колку е опасна“.

Сето тоа набрзо отиде предалеку.

Но, тоа не му помогна на Едисон. И покрај лошиот публицитет, Тесла и Вестингхаус добиваат шанса да го осветлат Светскиот саем во Чикаго. Саемот беше наречен и „Изложба на Колумбо“, бидејќи прослави четири века од откривањето на Америка. Вестингхаус ја намали првичната понуда од 1 милион долари на половина, само за да докаже дека неговиот систем е поевтин.

А дека е подобар и поефикасен од оној на Едисон се виде на отворањето на 1 мај 1893 година, кога американскиот претседател Гровер Кливленд притисна копче за да активира илјадници светилки кои го осветлуваа Саемот во Чикаго, со што покажа дека наизменичната струја е иднината.

Војната на струи беше добиена.

Ученикот го победи учителот.

Толку убедливо што дури и компанијата на Едисон „Џенерал електрик“ беше принудена да се префрли на системот на наизменична струја и почна да произведува машини за наизменична струја.

Сепак, њујоршката компанија за дистрибуција на електрична енергија, Consolidated Edison, продолжи да испорачува директна струја на клиентите кои го сакаа тоа и го правеше тоа до јануари 2005 година, кога објави дека ќе ја прекине услугата за преостанатите 1.600 корисници (сите во Менхетен) до крајот на годината.

Вода што грми

„Работам да ги натерам да го земат мојот моторен систем во големите преноси на сила во Нијагара што сега се прават, и полн сум со надеж дека ќе го направат тоа“.
Никола Тесла, (во писмо до роднина, јануари 1893 година)

Пред појавата на електричната енергија, фабриките и постројките беа изградени веднаш до реките за да ја искористат моќта на водата. Подоцна, технологијата напредна и почнаа да се користат парни мотори. Сепак, тие не ги решија сите проблеми бидејќи самата технологија може да биде непрактична и во многу случаи – скапа. Дополнително, преносот на моќта преку парните мотори беше комплициран и не можеше да оди на долги растојанија, што секако беше ограничувачки фактор.

По големиот триумф на Вестингхаус и Тесла на Светскиот саем во Чикаго, конечно беше остварен потенцијалот на наизменична струја и беше донесена одлука за изградба на голема хидроелектрана. Беше избрана и локацијата – Нијагарините водопади.

Тоа беше нешто за што Никола Тесла сонуваше уште од детството.

„Бев маѓепсана од описот на Нијагарините водопади што го прочитав внимателно – и во мојата имагинација замислив големо тркало што ги движи овие водопади. Му реков на вујко ми дека ќе одам во Америка и таму ќе го реализирам мојот проект. Триесет години подоцна, видов како моите идеи се остваруваат во Нијагара и се восхитував на неразбирливата мистерија на умот“.

Формирана е меѓународна комисија, со која претседаваше несомнен авторитет – Вилијам Томсон Барон Келвин (1824-1907), британски теоретски физичар кој го измислил галванометарот со огледало за примање телеграфски сигнали и уште поважно – го развил Џуловото разбирање за претворање на топлина во механичка работа. Во негова чест, единицата на Меѓународниот систем за мерење на температурата беше именувана келвин (К).

Во 1893 година, Џорџ Вестингхаус потпиша договор за изградба на хидроцентрала врз основа на употребата на полифазниот систем на Тесла, комисијата предводена од Келвин го одобри овој проект и имаше големи очекувања за него. Проблемот беше што целиот проект постоеше само во умот на Тесла во тој момент.

Хидроцентралата на Тесла на Нијагара

Нијагарините водопади не се случајно избрани, по Викторија, тие беа втори по големина во светот и произведуваа 168.000 кубни метри вода во минута. Нијагара на јазикот на домородните Американци значи „вода што грми“ и ја формира природната граница меѓу САД и Канада.

Периодот на изградба беше многу трауматичен, за сите, освен за Тесла, кој имаше свое просветлување за него, до последниот детал. Како ко-финансиери, Вестигхаус вклучи некои од најбогатите луѓе во Америка како Џ. P. Morgan, Lord Rothschild и W. K. Vanderbilt. Беа потребни пет години за се да биде во ред, инвеститорите беа полни со сомнежи, исто како и јавноста. но Тесла не се посомнева ниту за момент.

На 16 ноември 1896 година, првите киловати електрична енергија пристигнаа во соседниот град Бафало, а The Niagara Falls Gazette го објави следново:

„Превртувањето на прекинувачот во Големата електрана на Нијагара го затвори електричното коло што предизвика реката Нијагара да тече низводно“.

Тоа беше уште еден триумф на генијалецот од Смилјан.

Сепак, сето тоа прилично ги исцрпи финансиерите, особено Вестингхаус, чија компанија беше дополнително финансиски уништена од конфликтот со Едисон и војната за електрична енергија. И самиот Едисон не беше без последици. Вестингхаус немаше каде да оди и се сврте кон самиот Тесла, кој имаше многу силен и профитабилен договор со кој заработи 2 и пол долари за секои 750 вати произведени од неговиот изум. Бизнисменот од Питсбург не се двоумел, јасно му ставил до знаење на својот штитеник дека тоа ќе значи банкрот на неговата компанија. Тесла не се двоумеше многу – го раскина договорот. Тоа го направи во знак на благодарност кон човекот кој од самиот почеток го разбра неговиот инвентивен гениј. Тоа беше уште еден пример за невнимание на Тесла кога се во прашање парите и финансиите. На овој начин тој во иднина се откажа од огромен приход, мерен во милиони долари.

Компанијата на Вестингхаус е спасена – иднината на Тесла е повторно неизвесна.

На Нијагара денес има неколку електрани, на американската и канадската страна, кои произведуваат неверојатни 4,4 милиони киловати електрична енергија.

Идејата за безжичен пренос на енергија, опсесија до крајот на неговиот живот

Тоа беа години на голем успех за Тесла, тој стана светски познат и почитуван, уште пред да биде целосно завршен проектот Нијагара. Во меѓувреме, тој доби американско државјанство во 1891 година. Истражувал на многу полиња, меѓу другото, користејќи вакуумска цевка со едно колено, експериментирал со рендгенски зраци и веќе бил запознаен со работата на Вилхелм Рентген и неговото откритие за ефектите на рендгенските зраци.

Интересно е што Тесла не беше негативен за нивната штетност, што тој го припишува на озонот:
„Во однос на штетното влијание на кожата… забележувам дека се погрешно протолкувани… не се од рентген, туку само од озон создаден во контакт со кожата. Азотна киселина исто така може да биде одговорна, но во помала мера “. (Тесла, Електричен преглед, 30 ноември 1895 година)

Сепак, природата на рендгенските зраци го натера Тесла да престане да експериментира со нив откако забележа изгореници на рацете на некои од неговите помошници. Дури и ја фотографирал својата рака и ја испратил фотографијата на рендген.

Овие и други истражувања ги извршил во својата лабораторија на улицата Хјустон, во Њујорк, каде што првпат демонстрирал флуоресцентна сијалица која свети без жици.

Токму во овој период тој првпат дошол до идејата за безжичен пренос на енергија, што ќе остане негова опсесија до крајот на неговиот живот.

Не беше задоволен со она што го имаше – сакаше да ја искористи енергијата на Сонцето.

Во 1892 година, тој решил да отпатува во Европа. Таму ќе биде пречекан како ѕвезда. Во списанието „Električna revija“ му го даваат прекарот „Прометеј“. Тој држи предавања во Лондон и Париз кои се оценети како „сензационални“. Во Париз, кој беше негов дом неколку години, почнува да бара инвеститори и финансиери. Тој го нуди својот полифазен систем, храбра, напредна технологија каква што светот досега не ја видел.

Во Париз добива страшна вест – мајка му умира.

Тесла бил многу приврзан за својата мајка Ѓука. Освен што верувал дека од неа го наследил својот талент за пронајдок, таа за него била морален пример и емоционална утеха, нешто како ангел чувар. Плетената чанта со која цел живот го придружувала на училиште ја носел како еден вид амајлија. Тој напиша за неа со особена топлина и благодарност во својата книга „Моите пронајдоци“:

„Таа дури и сееше семе, одгледуваше растенија и сама ги одвои нивните влакна. Таа неуморно работеше од раните зори до доцна навечер и речиси целата облека и покуќнината во куќата беа дел од образованието“.

Георгина Ѓука Тесла почина на Велика Сабота во 1892 година на 71-годишна возраст, а нејзиниот славен син пристигна само неколку часа пред таа да му ја предаде душата на Господа, за да ги слушне неговите последни зборови:

„Стигна, Ниџо, гордост моја.“

Смртта на неговата мајка толку силно го погоди Тесла што му се слоши. Му требаа три недели да се опорави и тие тажни и болни денови ги помина во Госпиќ и селото Томингај кај Грачац, родното место на мајка му и манастирот Гомирје, каде што архимандрит беше неговиот вујко Николај.
После тоа, Никола Тесла за прв и единствен пат ја посети својата татковина и нејзиниот главен град Белград.

Оган и потоа ништо

„Уништувањето на лабораторијата на Никола Тесла и нејзината прекрасна содржина е нешто повеќе од приватна неволја. Тоа е несреќа за целиот свет“.
Њујорк Сан, 13 март 1895 година.

Таканаречените „златни години“ на креативноста на Тесла се одвиваа од 1893 до 1895 година, за време на кои тој ги истражуваше наизменичните струи на високи фреквенции, почна да користи т.н. калем на Тесла, и става голем акцент на истражувањето за безжичен пренос на електрична енергија и пренос на радио бранови.

Тој се занимава со различни експерименти кои се привлечни и за публиката и медиумите, па така во Сент Луис во 1893 година, пред 6.000 гледачи, Тесла направи вистински спектакл каде што демонстрираше многу експерименти, вклучително и пренос сличен на радио комуникацијата.

Отприлика во тоа време, за прв пат употребил т.н „Колумбовото јајце“ со чија помош едноставно и визуелно привлечно го објаснува принципот на ротирачко магнетно поле и индукциски мотор.
Еден современик ќе забележи:

„Исто како и во случајот со моторот со наизменична струја, тој одлучи да го смести променливото магнетно поле во роторот, а не во статорот, така што сега заклучи дека енергијата треба да се пренесе низ земјата и дека електромагнетните бранови служат само како повратни информации неопходни за затворање на кругот“.

Во тоа време Тесла работи до исцрпеност, се турка себеси и сопствената ментална и физичка сила до самиот раб. Луѓето околу него го забележуваат тоа. И самиот Тесла ќе признае во едно интервју:

„Целосно сум исцрпен, но не можам да престанам да работам. Моите експерименти се толку важни, толку убави, толку волшебни што не можам да се одвојам од нив ниту да јадам, а кога се обидувам да спијам – постојано размислувам за нив. Очекувам да продолжам вака додека целосно не се распаднам“.

И тогаш се случи трагедија.

Во три и пол часот наутро на 13 март 1895 година, пожар ќе ја зафати неговата лабораторија на Петтата авенија.

Тесла во тој момент не бил присутен во него, спиел во хотел, но штетата ќе биде огромна, покрај опремата ќе изгорат и многу негови белешки. Тесла е очаен, му се слоши, паѓа во кревет, веќе нема волја да работи, да живее…

Тој ќе даде кратка изјава за Њујорк Тајмс:

„Премногу сум тажен за да кажам што било. Што би можел да кажам? Работата на која потрошив речиси половина од мојот живот, сите научни инструменти и уреди што ги усовршував низ годините, сите беа изгорени од оган за час или два. Како да ја проценам таа загуба во долари и центи? Сето тоа го нема“.

Официјална причина за пожарот е човечко невнимание. Неверојатно банална работа. Ноќен чувар во магацин лоциран под лабораторијата на Тесла фрлил цигара која ги запалила цевките натопени со масло. Пожарот избувнал брзо, а итната интервенција на пожарникарите не помогнала.
Интересно е тоа што Тесла состојбата во која се нашол по пожарот, а кој може да се опише како тешка депресија – ја лекувал со струја. Си даваше мали дози електрошокови и тоа позитивно влијаеше.

Релативно брзо се опорави и почна да формира нова работилница. Во тоа му помогна Вестингхаус, но и на изненадување на многумина – неговиот лут ривал од „Војната на струите“, Том Едисон, кој му понуди бесплатен работен простор.

Новата лабораторија беше лоцирана на улицата Источен Хјустон. 46, во близина на Гринич Вилиџ. Првите експерименти што Тесла ги спроведе таму се однесуваа на безжичниот пренос на енергија и рендгенски зраци. Гледајќи дека други научници се занимаваат со зраци, тој се сврте кон други проекти.

Така се роди бродот што се управува со радио, тој изум беше толку пред своето време што луѓето на демонстрацијата на пронајдокот мислеа дека тоа е чиста магија.

Тесла го нарече пронајдокот „телеавтомат“.

Тоа го поттикна интересот на американската војска, па им организирал демонстрации и за нив.
За прв пат Тесла тогаш го споменува развојот на „уметноста на телематиката“, која ќе биде претходник на роботиката. Отприлика во тоа време, Тесла измислил електричен запалувач или свеќичка за бензински мотори со внатрешно согорување, за што добил патент 609250 со наслов „Електричен запалувач за бензински мотори“.

Подоцна ќе му биде признаен и патентот за радиото, откако долго време за ова ќе се спори со италијанскиот научник Маркони. Во ова многу ќе му помогне Михајло Пупин, со кој подоцна ќе развие пријателство.

Кротење на молњите

„Светскиот мир може да дојде само како природна последица на универзалното просветлување.
Никола Тесла

Сите ја знаат таа фотографија.

Во својата лабораторија во Колорадо Спрингс, Тесла седи на стол и чита книга. Тој е во центарот на неговиот „Зголемувачки предавател“, моќна машина способна да произведе милиони волти напон. Лаците се долги неколку метри. Ова всушност беше дел од пропагандна кампања, како одговор на приказната на Едисон за штетноста на наизменичната струја, каде Тесла сакаше да покаже дека толку висока фреквенција не може да му наштети на човечкото тело.

Сепак, тоа е трик, двојно изложување на кое Тесла неволно се согласи.

Во мај 1899 година, Тесла одлучил да ја пресели својата лабораторија и да продолжи со своето истражување во Колорадо Спрингс, каде што имал доволно простор за неговите експерименти со високи напони и високи фреквенции.

Веднаш по неговото пристигнување, тој им кажа на новинарите дека има намера да спроведе експеримент за безжична телеграфија помеѓу Пикс Пик (врвот на Карпестите Планини во Колорадо) и Париз. Од својата лабораторија направил тврдина, ангажирал обезбедување, подигнал голема ограда околу објектот со јасни предупредувачки знаци.

Начинот на кој е прикажан во филмот на Нолан „The Prestige“ е многу точен и автентичен.

Наскоро почнуваат да кружат приказни за „луд научник“ кој прави тајни и морничави експерименти. Над влезот во лабораторијата, Тесла дури побарал натпис од „Пеколот“ на Данте:
„Оставете ја секоја надеж, вие што влегувате“.

Тесла ја започнувал својата работа наутро, во канцеларијата на југоисточниот агол на зградата, а самите експерименти би се вршеле попладне. По нив следеше чудна синкава светлина, испарувања од сулфур и озон, а бучавата беше толку голема што се слушаше со километри.

Еден од асистентите ќе изјави дека за време на експериментите:

„Пеколот се пробива и исфрла оган“.

Самиот Тесла еднаш ќе рече:

„За два часа блеснаа дванаесет илјади молњи“.

Тесла станува се поексцентричен.

Тој тврди дека го измерил постоењето на стоечки бранови на Земјата, па дури и снимил радио сигнали од вонземско потекло.

Тој дури се обиде да испрати сигнал до Марс.

Тесла го напушта Колорадо Спрингс во јануари 1900 година и се враќа во Њујорк. Тој е длабоко во долгови и е принуден да ја урне лабораторијата и да ја продаде опремата за да ги исплати своите доверители.

Тој е подготвен да направи чекор понатаму – изградба на објект за безжичен пренос на енергија.

Една година подоцна, со финансиска помош на Ј. П. Морган, започнува со подигање и изградба на Светската радио станица – кулата Варденклиф на Лонг Ајленд, но таа никогаш нема да биде завршена. Морган се повлекува од проектот, а весникот пишува дека сето тоа е „милионска шега на Тесла“.

Кулата Варденклиф за безжичен пренос на енергија

Правеше земјотрес“, вели Владимир Пиштало. „И тој земјотрес на беше документиран. Испушташе високофреквентни струи низ себе што ќе предизвикаат да се претвори во фонтана од искри, така што искри му паѓаа од косата, а кога ќе заврши, неговото тело и оделото испуштаа мали ореоли. Ова се навистина приказни од житијата на светците. До одреден степен е многу успешен, а потоа на некој начин станува повеќе легенда, веќе не е практичен човек. Не ми беше јасно тој момент кога всушност ја губи финансиската поддршка. За жал, Тесла се обидуваше да го оствари сонот за безжична енергија и не успеа да ја исполни желбата на Ј.П. Морган, поради што ја загуби поддршката од Морган. Тесла секогаш мислел дека Морган престанал да го финансира затоа што не верувал дека може да генерира струја без жици. Мислам дека Морган го остави токму затоа што мислеше дека може. Ова е идејата дека капитализмот ги поддржува новите пронајдоци до еден момент, а од следниот момент почнува да ги инхибира, како што е примерот со електричните автомобили, во наше време“.

На неговиот 50-ти роденден, Тесла ја одржа официјалната презентација на новиот изум – турбина без сечила со капацитет од 200 коњски сили (150 kW) со 16.000 min−1 (вртежи во минута). Во текот на 1910-1911 г. Турбините на Tesla со моќност меѓу 100 и 5000 коњски сили беа тестирани во електраната Waterside во Њујорк.

Сепак, започна Првата светска војна, во која и двете татковини на Тесла имаат значително учество.
Работите да бидат уште полоши, Тесла престана да добива средства од своите европски патенти. Финансиските проблеми на Тесла почнуваат да стануваат многу сериозни. Тоа влијае и на неговата психа. Тој покажува сериозни симптоми на опсесивно-компулсивно нарушување и опседнатост со бизарни детали: страв од микроби, хируршка чистота на рацете, опседнатост со бројот 3, што создава човек со невозможни барања од Тесла.

Гласините велат дека тој полудел, а поради тоа страда неговата репутација на научник.
Тој повторно живее во хотел, во прашање „Валдорф-Асторија“, во изнајмен стан со одложено плаќање. Долговите се искачуваат на чудесни 20.000 долари, па сопственикот на хотелот ја презема сопственоста на Варденклиф за да ги подмири своите побарувања, кулата ќе биде урната во 1917 година.

Тесла влегува во зимата на својот живот како сиромашен осаменик.

Тој се сели во нов хотел, „Пенсилванија“, каде што живее во соба на петнаесеттиот кат, во собата 1522 Е.

На својот 75-ти роденден доби невообичаено големо признание – неговиот лик ја краси насловната страница на престижниот магазин „Тајм“.

Тој добива скромна пензија од југословенската влада и се занимава со истражување онолку колку што му дозволуваат околностите и финансиите, кои ги нема во дарежливи суми.

Во 1933 година ќе даде интервју во кое отворено ќе зборува за своите животни навики и животна филозофија.

„Нашата состојба на телото и умот во староста е само потврда за тоа како ја поминавме нашата младост“, самоуверено вели тој. „Тајната на мојата сопствена сила и виталност денес е во тоа што во младоста водев она што можете да го наречете побожен живот – рече тој. Неговата извонредност доаѓа од разбирањето дека мора да ги контролира своите „страсти и апетити“ доколку сака да ги оствари своите соништа и да продолжи да работи до смрт“.

Потоа додава дека уште од мали нозе почнал да живее дисциплиниран и планиран живот, работејќи и концентрирајќи се само на она што сака да го постигне.

Нема смрт, има преселба

„Тој беше единствениот човек кој направи молња. Тоа го прават боговите“.
Владимир Пистало

Тесла умира од срцев удар, сам, во хотелскиот апартман 3327 на 33 кат од хотелот „Њу Јоркер“ на 7 јануари 1943 година на 87-годишна возраст. Беше православен Божик и смртта го зафати во сон. Го пронашла слугинката како мирно лежи во кревет, лекарот дал изјава дека познатиот научник починал од „природна смрт“ и дека „нема ништо сомнително“. Ова, се разбира, не спречи многу теории на заговор, меѓу нив дека Тесла бил убиен од руската разузнавачка служба или дури, најапсурдната и најглупавата – дека специјалниот агент на Хитлер, Ото Скорцени, го задушил со перница.

Градоначалникот на Њујорк, Фиотело ле Лагардија, во некролог емитуван на радио ќе изјави:

„Никола Тесла почина. Умре сиромашен, но беше еден од најкорисните луѓе што некогаш живееле. Она што го создал е одлично и како што поминува времето станува уште поголемо“.

Погребот се одржа на 12 јануари во црквата Свети Јован Богослов во Менхетен, Њујорк.

Ќе се потсети дека локалниот владика инсистираше да не се одржуваат политички говори, бидејќи тензиите меѓу Србите и Хрватите веќе беа на врвот.

На градите беа обложени американски и југословенски знамиња. Околу ковчегот стоеше почесна стража составена од југословенски војници и на тој начин беше означено дека се работи за државен погреб. Погребот го служеше православен свештеник на српски јазик. Американскиот потпретседател испрати сочувство и рече:

„Со смртта на Тесла, обичните луѓе го загубија својот најдобар пријател“.

Некролозите ги доставија тројца добитници на Нобеловата награда.

Кутијата ја претставија професорот Ернест Александерсон, претставник на компанијата „Вестигхаус“, југословенскиот министер за земјоделство и снабдување Чубриловиќ, полковникот Брекенриџ, професорот Едвин Армстронг од Универзитетот Колумбија, Харви Вентаклер, генералниот конзул на Југославија Димитрије Стојановиќ и професорот Вилијам Бар. планетариумот на Американскиот музеј за природна историја.

На погребот, виолинистот Златко Балоковиќ, пријателот на Тесла, тогаш еден од најголемите виртуози во светот, а придружуван од словенечкиот хор Слован, најпрвин ја отсвири композицијата на Шуберт „Аве Марија“, а потоа српската песна „Тамо далеко“, која беше Лична желба на Тесла.
Урамнотежен некролог ќе се појави во „Њујорк Сан“:

„Тој беше посебен, што и да значи тоа. Маверик, веројатно. Во секој случај, тој успеа да го напушти експериментот и да излезе да ги нахрани празноглавите, безначајни гулаби на плоштадот Херолд. Уживаше да зборува глупости – но дали тоа беше глупост? Иако беше тежок човек, а неговите предвидувања често ја навредуваа обичната, човечка интелигенција, тој сепак беше необичен и генијален. Сигурно е. Понекогаш успеваше да види подалеку од таа збунета и мистериозна граница што го дели познатото и непознатото… но денес знаеме дека Тесла, очигледно глупав странец, повремено се обидувал да ја искористи својата супериорна интелигенција за да најде одговори“.

Заклучокот на овој текст е повеќе од интригантен:

„Веројатно ќе го цениме повеќе за неколку милиони години“.

Легендарниот издавач Хуго Гернсбак (кој денес е именуван по најпрестижната награда за жанрот научна фантастика) ќе напише во краток некролог:

„Колку и да се важни неговите достигнувања, тој заслужува внимание пред се како сонувач“.

Тесла ќе биде кремиран, што и денес предизвикува контроверзии бидејќи многумина веруваат дека тоа не било негова желба.

Урната со пепел сега се наоѓа во музејот на Тесла во Белград.

Според некои извештаи, веднаш по смртта на Тесла, агенти на ФБИ упаднале во собата во која тој ги поминал последните денови од својот живот и ги одзеле сите документи што ги нашле таму.

Целиот личен имот на Тесла, по наредба на Едгар Хувер, семоќниот шеф на ФБИ и советниците на претседателот, беше означен како „строго тајна“ поради „чувствителната“ природа на откритијата и патентите на Тесла. Борбата за враќање на неговиот личен имот ќе биде долга и тешка, но и успешна, најголемиот дел сега се наоѓа во музејот на Тесла во Белград.

Од многуте пронајдоци кои ги остави зад себе оние со најширока примена се: AC мотор (ги придвижува сите важни уреди во домаќинствата и индустријата), нисконапонскиот трансформатор кој го користат сите современи електронски уреди како што се телевизорите, компјутери, аудио и видео техники, полифазна електрична струја и системи за нејзино пренесување на долги растојанија со помош на високонапонски трансформатори, радио (со одлука на Врховниот суд на САД во 1943 година, радио патентот му бил одземен на Маркони и доделен на Тесла ), систем за далечинско управување, аеромобил (автомобил на млазен погон), радар, телеграф, безжичен пренос на енергија, атмосферска контрола, суперспроводливост, природа на космичките зраци, светски информациски систем, циклотрон, точкаст електронски микроскоп, употреба на атомска енергија, употреба на соларна енергија енергија и енергија од јоносферата, употреба на рендгенски зраци, интерпретација на природата на етерот, комуникациски сателити, електротерапија, детектор за лаги, вештачка молња, фрижидер, светлосни ефекти, апарати за производство на озон, подводен пренос на информации за ПТТ , употреба на енергијата на земјината ротација, ласери, мисловни проектори, озонски бањи, електричен воз околу екваторот, електричен пиштол, детекција на тело во мрак, системи за автоматска контрола, роботи, неонско осветлување, машина за пишување управувана од човек глас, телефотографија, џебен осцилатор за движење на планетата, уред за комуникација со други светови, систем за печатење и пренос на информации во светот, совршено прецизен систем за навигација, евтини атомски рачни часовници, атмосферата на Земјата како огромна сијалица, јонизиран воздух како проводник, непробоен енергетски ѕид…

Во меѓувреме, Никола Тесла стана ѕвезда на поп-културата.

Дејвид Бови како Тесла и Хју Џекмен во филмот „Престиж“ на Кристофер Нолан

Петар Божовиќ го играше во филмот „Тајната на Никола Тесла“ од 1980 година. Дејвид Боуви го играше во филмот „Престиж“. Николас Хулт го играше во филмот „Војна на струи“ во 2017 година, а светски познатиот хрватски актер Горан Вишњиќ го отелотвори на екранот во една епизода од серијата „Доктор Ху“ во 2020 година.

Конечно, Итан Хок влезе во лакираните чевли на Тесла во филмот „Тесла“ од 2020 година.

„Татко ми е математичар и кога растев тој свет ми изгледаше толку далечен. Растејќи, сфатив дека математиката е многу блиску до филозофијата и дека во таа смисла е убава“, изјави Хок во интервјуто пред премиерата на филмот на познатиот фестивал Санденс.

Можеби најдобро е да завршиме со изјавата на Кристофер Нолан, режисерот на „Престиж“, кој изборот на Дејвид Боуви за толкувач на улогата на Тесла во неговиот филм го објасни вака:

„Тесла беше човек од друг свет, многу пред своето време, и на некој начин – оригиналниот човек кој падна на Земјата“, што е референца на истоимената песна од Дејвид Боуви.

*Преземено од Велике приче

Треба да знаете
Moже да ве интересира