Англија веќе има репутација за одлични пенливи вина, а климатските промени го поместуваат фокусот на производството на вино кон север.
Бордо наскоро би можел да се натпреварува за титулата најпознат вински регион во светот. Бидејќи климатските промени влијаат на врнежите од дожд, а температурите продолжуваат да растат, експертите предвидуваат дека областите дури и на север како Јоркшир во Велика Британија би можеле да станат врвни производители на вино до крајот на векот.
Според извештајот на „Fine Wines and Restaurants Market Monitor“, градот Хал би можел да стане познат по Каберне Совињон до 2100 година, бидејќи климатските промени го погодуваат Бордо и ја претвораат северна Англија во производствен центар.
„Региони кои претходно не можеа да одгледуваат одредени сорти – сега е можно“
Во текот на изминатата деценија, престижните винтиџ вина се појавија од сè поневеројатни страни. Англиските пенливи вина добиваат глобално признание, додека шведските бели вина направија изненадувачки пробив на меѓународната сцена.

Климатските промени ја преобликуваат винската мапа на светот – се наведува во извештајот, истакнувајќи ги северните региони како Данска кои ќе имаат корист од подолги сезони на одгледување и поблаги услови.
Оваа промена се случува и далеку надвор од Европа
„Мислам дека ќе гледаме сè повеќе вина од региони како Кина, бидејќи винарите ја користат ширината на териториите каде што може да се одвива производството – од Нингсија до Јунан“, вели Отара Пајн, бурманско-американски сомелиер и портфолио менаџер на Wine Garage со седиште во Бангкок, која работи со семејни и занаетчиски винарии низ целиот свет.
„Во САД, сериозно вино се произведува и во држави како Вирџинија, Мериленд, па дури и на далечниот исток од Лонг Ајленд“, додава Пајн
Традиционалните вински региони под притисок
Додека новите региони излегуваат на виделина, историските вински престолнини се соочуваат со сериозни предизвици.
Во извештајот се предупредува дека Бордо наскоро можеби нема да може сигурно да ги произведува своите препознатливи вина, бидејќи сушата, високите температури и пократките сезони на зреење го прават одгледувањето сè понестабилно.
Минатата година, Бордо го забележа најниското производство на вино од 1991 година – 3,3 милиони хектолитри, што е намалување од 3,8 милиони во 2023 година – поради мраз и мувла што ги уништија посевите.
„Доколку климатските предизвици не се решат, Каберне Совињон, некогаш ексклузивен за јужна Европа, би можел да напредува во централните и северните региони до 2100 година“, се наведува во извештајот.
Францускиот регион Шабли изгуби дури 60% од својата жетва во 2023 година, бидејќи доцните мразови, градот и мувлата ги уништија лозјата. „Беше многу тешка година, и физички и психички“, рече еден винар за време на катастрофалната берба. „Исцрпен сум.“
Денес, некои винари берат порано, садат поотпорни сорти или експериментираат со нови техники. Други бараат реформи на правилата за заштитени ознаки на потекло, така што ќе имаат поголема слобода да одгледуваат различни сорти под заштитени етикети.
Дури и во традиционално отпорните делови од јужна Европа, винарите се прашуваат дали нивните семејни лозја се одржливи на долг рок.
Дали иконските вина би можеле да исчезнат како францускиот сенф?
Исто како што сенфот Дижон од Бургундија и сирењето Гауда од Холандија се загрозени од климатските промени, така иконските вина наскоро може да бидат во опасност.

Но, Пајн вели дека ефектите од климатските промени не се едноставни – не станува збор само за поместување на винските региони на север или југ, ниту пак за целосно исчезнување на врвните вина од добро познатите региони.
„Бургундија и долината Напа секогаш ќе бидат таму. Тие ќе се обидат да произведат одлични вина без разлика на сè“, вели таа. Можеби веќе не е класичен каберне или пино ноар.
Пајн посочува на новите сорти грозје и хибриди што се одгледуваат низ Европа и САД како знак дека винарите веќе размислуваат надвор од рамките.
„Регионите кои претходно не можеа да одгледуваат одредени сорти, како што се Шардоне во Германија или сирење во Орегон – сега можат“, вели Пајн.
„Постојат многу места каде што можете да направите вино кое го изразува и тероарот и карактерот на луѓето што го прават. Пред нас се неколку можни патишта“,за клучи таа.